Slovensko

Pohrebu kardinála Tomka sa zúčastní tajomník Jána Pavla II., očakáva sa hojná účasť a prídu aj iní dôležití ľudia

Bývalý osobný tajomník Jána Pavla II., emeritný krakovský arcibiskup, kardinál Stanisław Dziwisz sa zúčastní na pohrebe kardinála Jozefa Tomka. Dziwisz bude kocelebrantom pohrebnej svätej omše spolu s ostrihomsko-budapeštianskym arcibiskupom a maďarským prímasom kardinálom Péterom Erdőm. Pohrebné obrady povedie emeritný pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Posledná rozlúčka s kardinálom Tomkom sa uskutoční 16. augusta o 11:00 v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach. V tlačovej správe to uviedla Konferencia biskupov Slovenska.

Očakáva sa hojná účasť

Košická arcidiecéza očakáva, že na poslednej rozlúčke s kardinálom Tomkom sa zúčastnia tisíce veriacich i zasvätených, aj stovky kňazov. Očakávajú aj účasť slovenských, maďarských, českých i moravských biskupov, no aj biskupov z Poľska a Ukrajiny.

Očakávaná je prítomnosť najvyšších ústavných činiteľov, teda prezidentky Zuzany Čaputovej, predsedu vlády Eduarda Hegera a predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára.

Omšu budú vysielať aj v televízii

Prítomných v úvode privíta košický pomocný biskup Mons. Marek Forgáč. Pohrebné obrady sa budú konať podľa zvyklostí pri pohreboch členov kardinálskeho zboru. Svätá omša bude v latinskom a slovenskom jazyku.

Na organe bude hrať František Beer, hudobný sprievod zabezpečí Zbor a orchester sv. Cecílie pri Dóme sv. Alžbety v Košiciach pod vedením dirigenta Viliama Gurbaľa. V závere omše sa prítomným poďakuje košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober.

Priamy prenos pohrebnej svätej omše prinesie Rozhlas a televízia Slovenska. Odvysielajú ju aj TV LUX a Rádio LUMEN.

Kardinál Jozef Tomko zomrel v pondelok 8. augusta v Ríme. Mal 98 rokov.

Zdroj: https://www.webnoviny.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com