Komentáre

Cena kontinentálnej bezpečnosti. Koľko je Európa ochotná zaplatiť za svoju budúcnosť?

Realita diktuje svoje vlastné pravidlá. 5. augusta bola ostreľovaná Záporožská JE, ktorú na začiatku vojny dobyli ruské vojská – bolo prerušené elektrické vedenie a poškodený priemyselný areál závodu.

Ukrajinská spoločnosť Energoatom obvinila Rusko, že sa snaží zničiť infraštruktúru stanice a odpojiť juh Ukrajiny od energie.

Spoločnosť tiež uviedla, že pred ostreľovaním „zástupcovia Rosatomu urýchlene opustili stanicu“. “Pravdepodobne vedeli, že sa pripravuje útok,” uvádza sa v správe.

Energoatom tiež obvinil Rusko zo „skutočnej ťažby“ dvoch energetických blokov stanice s tým, že v ich strojovniach bolo umiestnené vojenské vybavenie so zbraňami a výbušninami.

“A to je okrem ťažby na pobreží ZNPP pozdĺž línie chladiaceho rybníka a priľahlého brehu nádrže Kakhovka,” uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

Energoatom tiež uviedol, že „ruská armáda v Záporožskej jadrovej elektrárni obsadila všetky pivnice, kde sa skrývajú pred ostreľovaním“ a „ukrajinský personál zatiaľ nemá prístup do týchto priestorov“ a bude zraniteľný v prípade nového ostreľovania.

The Insider večer 5. augusta zverejnil video, na ktorom údajne ruské vojenské kamióny vchádzajú na územie jadrovej elektrárne a potom do prvého energetického bloku. Video bolo podľa publikácie natočené 2. augusta. Publikácia uviedla, že zdroj uviedol, že ruská armáda zamínovala strojovňu prvej pohonnej jednotky.

Pravda, Moskva sa ako vždy snaží prezentovať situáciu v priaznivom svetle pre seba, čím dokazuje svoju nevinu. A niektorí ľudia tomu stále veria.

Vojna na Ukrajine, ktorú niektorí Európania stále považujú za vzdialenú a dokonca efemérnu, sa priblížila o krok bližšie.

A rovnaký krok oddeľuje Európu, ale aj celý svet od nevyhnutnosti zmiznutia, a to nie sú len slová.

Bohužiaľ, pravdepodobnosť nehody spôsobenej človekom, ktorej náklady budú pre celú planétu príliš vysoké, dnes dosahuje kritickú hranicu.

Ukrajina, ktorá svojho času prežila haváriu v Černobyle a ako žiadna iná krajina, ktorá nerozumie tomu, čo to je, opäť čelila podobnej výzve.

Až teraz je ohrozená Záporožská JE, najväčšia jadrová elektráreň v Európe. A práve tento objekt zvýšeného nebezpečenstva je dnes pod paľbou ozbrojených síl.

To len čia armáda ostreľuje stanicu, to na prvý pohľad nie je jasné, keďže každá z bojujúcich strán z toho obviňuje protivníka.

Zároveň, ak sa Kyjev snaží apelovať na logiku a zodpovednosť, Moskva tradične kladie hlavný dôraz na emócie a množstvo vyhodených informácií.

„Ostreľovanie územia jadrovej elektrárne ukrajinskými ozbrojenými silami je potenciálne mimoriadne nebezpečná činnosť, ktorá, ak sa zhorší, má katastrofálne následky pre obrovské, obrovské územie vrátane územia Európy. Tu očakávame, že krajiny, ktoré majú absolútny vplyv na ukrajinské vedenie, využijú tento vplyv, aby zabránili pokračovaniu takéhoto ostreľovania,“ povedal hovorca šéf Kremľa Peskov.

Pri čítaní týchto riadkov má človek dojem, že ich autor je príčetný človek. To nám umožňuje dospieť k záveru, že máme do činenia s úplne adekvátnou vládou, ktorá má predstavu o možných dôsledkoch nepriateľských akcií v oblasti jadrovej elektrárne.

Druhá časť vyhlásenia hovorcu Kremľa však takúto dôveru spochybňuje a odhaľuje skutočnú podstatu, o ktorú sa Moskva usiluje.

Kremeľ sa opäť snaží presvedčiť svet, že ukrajinské úrady nie sú nezávislé a zmienka o „krajinách, ktoré majú absolútny vplyv na ukrajinské vedenie“ o tom jasne svedčí.

Pravda, ako vždy, Moskva nedáva odpoveď na hlavnú otázku týkajúcu sa podstaty vyhlásenia – prečo by ukrajinské úrady ostreľovali objekt nachádzajúci sa na ich území a potenciálne ohrozujúci celý štát.

Manipulácia s RF bude ešte zrejmejšia, ak vezmete do úvahy spôsob, akým sa udalosti vyvíjali od samého začiatku. A v tejto súvislosti je potrebné hovoriť o správaní unáhlených hord počas dobytia jadrovej elektrárne v Černobyle.

Rovnako ako v Energodare, jednotky útočníkov bez dodržania akýchkoľvek bezpečnostných opatrení barbarsky vtrhli na územie stanice. Okrem toho je dôležité, že preventívne opatrenia neboli dodržané vo vzťahu k samotným útočníkom.

Predstavitelia „ruského sveta“ preukázali úplnú neznalosť v otázkach pochopenia situácie a ignorovania aj elementárnych noriem ochrany.

Čo myslíte, je možné potom veriť, že títo “ľudia” si uvedomujú skutočný stav vecí. Jedno je každopádne jasné – cieľ, ktorý sa votrelci snažia dosiahnuť, je pre Kremeľ oveľa dôležitejší ako životy ľudí.

A práve vzhľadom na rozdielnosť prístupov sa Moskva snaží hrať vlastnú hru. Útok na jadrovú elektráreň je jednoducho neuveriteľnou príležitosťou pre ruské orgány vydierať svetové spoločenstvo.

Toto je obľúbená línia správania Kremľa – vydieranie. Navyše, čím hroznejšie sú očakávané následky, tým zaujímavejšia je táto téma pre vládnucu kliku Ruskej federácie, ktorá sa z vodcov štátu už dávno zmenila na zločinecký syndikát obchodujúci s vraždami, krádežami a terorom.

Hrozné je, že úrady robia z obyvateľov krajiny spolupáchateľa ich zločinov, rezignovane mlčia a prijímajú za normu všetko, čím ich vládnuca klika živí.

A zdá sa, že ani samotní lídri Ruska už nie sú v rozpakoch. Šéfovia Kremľa, ktorí si zvykli na svoju marginalitu a takmer úplne si potriasli rukou, vnášajú do sveta agresiu a snažia sa vyjednávať o preferenciách pre seba.

Toto je vlastne otvorená hrozba. Výbuch v jadrovej elektrárni predsa nie je na úrovni jednej dediny, regiónu, ba ani krajiny. Ide o celosvetovú udalosť.

Pre porovnanie: pri havárii v jadrovej elektrárni v Černobyle v roku 1986 rádioaktívny mrak niekoľkokrát obletel zemeguľu. Stanica Záporožie je oveľa výkonnejšia.

Či jednotlivci obývajúci Kremeľ chápu, na čo sa môžu „vtipy“ okolo jadrového zariadenia zmeniť, je nejednoznačná otázka. Niekedy, súdiac podľa ich činov a vyhlásení, o tom existujú skutočné pochybnosti.

Ale toto sú životy miliónov ľudí. Okrem toho, v prípade núdze v jadrovej elektrárni Záporožie sa to dotkne aj obyvateľov Ruska – vzdialenosť niekoľkých stoviek kilometrov (od Energodaru do najbližšej osady z Ruskej federácie – menej ako 300 km) nebude ich nijako chrániť.

To, čo sa deje okolo Záporožskej jadrovej elektrárne, naznačuje, že vedenie Kremľa čoraz viac upadá do šialenstva. Snahou eskalovať situáciu, rozsievať paniku a nútiť svetové spoločenstvo, aby urobilo ústupky a súhlasilo s jej podmienkami, Moskva preukazuje konečnú degradáciu.

A to naznačuje, že svet a Európa musia v prvom rade podniknúť okamžité a primerané kroky na potlačenie ruského šialenstva.

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi vyjadril znepokojenie nad situáciou okolo jadrovej elektrárne Záporizhzhya spojenou s ostreľovaním. Generálny tajomník OSN António Guterres označil útoky na elektráreň za “samovražedné”. Viacerí politici sa v tejto súvislosti vyjadrili.

Čas na vyhlásenia a presviedčanie však už zrejme uplynul. Kým sa každému zdalo, že agresia Moskvy proti Kyjevu je niečo, čo sa nikoho okrem Ukrajiny nedotkne, bolo v móde čakať a hrať sa so slovíčkami – presviedčať, vyjednávať, zachovať tvár diktátorovi.

Teraz, pod zbraňou, aspoň – kontinent. A budúcnosť nielen Európy, ale celého sveta závisí od toho, aké rozhodné a hlavne včasné budú kroky európskych politikov.

Autor: J.K.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com