Svet

Vodca teroristickej siete al-Káida je mŕtvy: O život prišiel pri útoku USA

Pri vzdušnom útoku amerických jednotiek v Afganistane, ku ktorému došlo počas uplynulého víkendu, zahynul Ajman Zawahrí, vodca teroristickej siete al-Káida.

TASR správu prevzala od agentúry AP, ktorá o tom informovala v pondelok. Tvrdenia o zabití Zawahrího sa k americkým predstaviteľom dostali už v nedeľu, informácie však nezverejnili dovtedy, kým jeho smrť nebola potvrdená, uviedol zdroj pod podmienkou zachovania anonymity. Vodca teroristickej siete al-Káida Ajman Zawahrí zahynul pri útoku dronom, ktorý cez víkend v Afganistane podnikla americká Ústredná spravodajská služba (CIA).

Podľa agentúry Reuters ide o najväčší úder pre toto militantné zoskupenie od zabitia jeho zakladateľa Usámu bin Ládina v roku 2011. Hovorca afganského radikálneho hnutia Taliban Zabihulláh Mudžáhid potvrdil, že sa útok odohral. Zároveň ho ostro odsúdil a označil za porušenie “medzinárodných princípov”.

Biely dom podľa AP odmietol smrť Zawahrího potvrdiť, vo vyhlásení však uviedol, že “Spojené štáty podnikli protiteroristickú operáciu proti významnému cieľu z al-Kádiy v Afganistane”. “Operácia bola úspešná a nedošlo k žiadnym obetiam v radoch civilistov,” dodal Biely dom.

Zabitie vodcu teroristickej siete al-Káida Ajmana Zawahrího v Afganistane potvrdil v noci na utorok aj americký prezident Joe Biden. S podrobnosťami o tejto protiteroristickej operácii vystúpi v príhovore k národu v pondelok večer miestneho času (v utorok o 1.30 h SELČ) americký prezident Joe Biden, spresnila agentúra DPA. Biden plánuje svoj prejav predniesť na balkóne Modrej izby Bieleho domu. Zostáva totiž v izolácii, keďže má naďalej pozitívny test na koronavírus.

Zawahrí sa vodcom teroristickej siete al-Káida stal hneď po smrti bin Ládina v roku 2011, píše agentúra AFP. Bin Ládin čelil obvineniam, že zosnoval útoky v USA z 11. septembra 2001, pri ktorých zahynulo takmer 3000 ľudí.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com