Svet

Ruskí vojaci sa snažia dostať do strojovní jadrovej elektrárne: Toto má byť ich plán

Ruskí vojaci sa majú snažiť získať prístup k strojovniam v blokoch ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, aby tam mohli rozmiestniť svoju armádnu techniku ​​a zbrane.

Podľa agentúry Unian to tvrdí ukrajinská spoločnosť Enerhoatom, ktorá spravuje ukrajinské jadrové elektrárne.

“Ruskí vojaci požadujú od správy ukrajinskej atómovej elektrárne, aby im otvorila strojovne v prvých troch blokoch. Chcú tam rozmiestniť celý svoj armádny arzenál,” uviedol Enerhoatom. Dodal, že Rusi sa týmto spôsobom chcú poistiť, pretože sa “hrozne boja prekvapení” zo strany ukrajinských ozbrojených síl. Do strojovní chcú podľa Enerhoatomu ruskí vojaci umiestniť tanky, nákladné automobily aj zbrane s muníciou. Tým by sa ale zablokoval prístup k trom blokom pre požiarnu techniku. Energetická spoločnosť tiež upozornila, že pravidlá bezpečnosti popiera aj úmysel vojakov skladovať priamo v strojovniach blokov výbušné materiály.

Elektráreň ležiacu na brehu rieky Dnipro na juhovýchode Ukrajiny ruské sily ovládli na začiatku invázie, stále ju ale obsluhuje ukrajinský personál. Enerhoatom už skôr upozornil, že v areáli elektrárne je ruská ťažká vojenská technika a nákladné autá naložené zbraňami a výbušninami. Šéf Enerhoatomu Petro Kotin navyše ruské sily obvinil, že využívajú Záporožskú jadrovú elektráreň ako základňu na odpaľovanie rakiet, ktorými ostreľujú okolité oblasti Ukrajiny.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com