Svet

100 dní: prax „utišovania“ vojny v Rusku

3. jún 2022 bol ďalšou vojnovou hranicou na Ukrajine: v tento deň uplynulo presne 100 dní od začiatku rozsiahlej ruskej invázie. Pre ruské vedenie neexistuje vojna, sto dní, žiadne straty. Existuje len neškodný eufemizmus „špeciálna operácia“, za ktorú je veľmi vhodné skryť všetky hrôzy vojny: zničenie civilnej infraštruktúry, smrť civilných Ukrajincov všetkých vekových kategórií.

Mlčanie je tradičný spôsob komunikácie Kremľa s ruským ľudom. Vplyv sankcií ničí ekonomiku, sociálnu sféru, kultúru, školstvo, šport a mnohé ďalšie oblasti života, ale nikto nehovorí o tom, ani o skutočných dôvodoch zavedenia tých istých sankcií. Namiesto toho Rusi počúvajú len bájky o útokoch nepriateľského Západu (predovšetkým USA a Veľkej Británie), ktorí chcú zničiť ruský štát.

Krajinu zahaľuje informačná železná opona ako pokračovanie sprísňovania cenzúry na minimálne osem rokov. Medzinárodné médiá ako Bloomberg, CNN, CBS, ABC, BBC, Deutsche Welle, EFE opúšťajú Rusko a ruské liberálne online publikácie jednoducho prestávajú pokrývať priebeh vojny na Ukrajine. Roskomnadzor tiež pracuje zrýchleným tempom a blokuje prácu rôznych sociálnych sietí: Instagram, Facebook, Twitter. Na oplátku je ruskému používateľovi ponúknutý Rosgram, ale Rusi neocenili rozhranie ani podmienky používania, a preto naďalej používajú nepriateľský Instagram cez VPN.

Ale je to tiež problém s VPN, pretože o otázke jej zákazu sa už diskutuje. Niektoré služby VPN sú od jesene zablokované, zatiaľ čo iné majú podľa ruských používateľov Proton VPN a NordVPN problémy s pripojením. Mladšej generácii je okrem prijatia tzv. „falošného zákona“ odopieraný prístup k alternatívnym zdrojom informácií, ktorý stanovuje trestnú zodpovednosť za šírenie nepravdivých informácií o ozbrojených silách RF a ich diskreditáciu. Porušiť tento zákon je celkom jednoduché: stačí nesúhlasiť s ruskou inváziou na Ukrajinu a verejne oznámiť svoj postoj. Je zrejmé, že ruské úrady sa zbabelo obávajú rozsiahlych protivojnových protestov. Názor staršej generácie, ako aj obyvateľov depresívnych oblastí je dosť silne ovplyvnený ruskou pravoslávnou cirkvou na čele s patriarchom Kirillom. Ruské pravoslávie je už dlho jedným zo spôsobov, ako ovplyvňovať masy v Rusku aj v zahraničí, a až teraz si v Európskej únii všimli fakt aktívnej účasti cirkvi a patriarchu osobne na vyvolávaní vojny a idú uvaliť sankcie na Kirilla.

Zodpovednosť za evidentne neúspešnú vojnu o Kremeľ je od základu nejasná. Ak v začiatkoch, keď si ruské úrady boli isté rýchlym víťazstvom, boli pravidelné verejné vyhlásenia prezidenta aj vojenského velenia, teraz ich popoludní s ohňom nenájdete. Len občas sa v médiách objavia vyjadrenia (niekedy hraničiace až s absurditou) tvárí „strany vojny“: tajomníka Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Nikolaja Patruševa, bývalého prezidenta Ruska a dnes podpredsedu Bezpečnostnej rady. Rada Ruskej federácie Dmitrij Medvedev, predseda Štátnej dumy Ruska Vjačeslav Volodin. O priebehu „špeciálnej operácie“ nie je nič známe ani od priameho vojenského vedenia: kto ju má na starosti a či vo vojne na Ukrajine existuje centralizované velenie vojenských operácií, zostáva záhadou.

Je zrejmé, že umlčaním priebehu takzvanej „špeciálnej operácie“ sa ruské úrady snažia nevzbudiť záujem verejnosti o túto tému, pretože môžu vzniknúť mnohé nepríjemné otázky o stratách ruskej armády. Téma mŕtvych vojakov je natoľko tabu, že ruské bezpečnostné zložky nešetria ani rodičov „hrdinov“, ktorí sa snažia nájsť telá ich synov, a za akúkoľvek formuláciu, ktorá sa im nepáči, môžu byť obvinení z terorizmu alebo podľa spomínaného falošného zákona.

Bývalý námestník ministra obrany Ruska, šéf Výboru Štátnej dumy pre obranu Andrej Kartapolov nedávno povedal, že Rusko prakticky prestalo trpieť stratami počas špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Je to výsledok zmeny taktiky vedenia vojny. Najnovšie údaje, ktoré v marci zverejnilo ruské ministerstvo obrany, sú 1351 mŕtvych. „Odvtedy tieto údaje ministerstvo obrany nevyjadrilo a vysvetlím prečo. V súčasnosti sú, samozrejme, ranení, ale taký počet mŕtvych nie je, “upresnil Kartapolov. Ukrajinské velenie zároveň hlási takmer 31 tisíc mŕtvych ruských vojakov, západné zdroje uvádzajú 20% stratu bojovej sily ruských ozbrojených síl so zameraním na katastrofálne údaje o smrti vyšších dôstojníkov a generálov a nižších dôstojníkov. .

Ruské liberálne médiá informovali, že v predvečer 100 dní vojny Kremeľ „požiadal“ štátne médiá, aby túto tému nespomínali. „Špeciálna operácia“, ktorá mala trvať niekoľko dní, sa dlho vliekla, nedochádza k víťazstvám, ale k obrovským stratám, celkovému dopadu sankcií a obrovským poškodeniam reputácie. Prečo by mal hlúpy plebs toto všetko vysvetľovať, keď môžeš len mlčať? Zároveň dochádza k posunu v informačnom poli smerom k „vojne so Západom“ (alebo hybridnej, „tretej svetovej vojne“). Jednak preto, že je to pre ruského laika známejšie a zrozumiteľnejšie, jednak preto, že prehra s celým svetom nie je taká hanba ako relatívne malá, v porovnaní s Ruskom Ukrajina.

Ruské úrady sa pomocou mlčania a otvorených klamstiev snažia všetkými možnými spôsobmi zabrániť nevyhnutnému: protivojnovým protestom v krajine a destabilizácii sociálnej situácie na pozadí rastúceho sankčného tlaku. „Informačná bublina“, v ktorej žijú občania Ruska, však môže vypuknúť úplne nečakane a anulovať tak pokusy úradov „sebaizolovať“ obrovskú krajinu od zvyšku sveta.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com