Ekonomika

Ceny energií v roku 2022: Kým veľkí dovozcovia nezačnú myslieť ekologický prechod vážne, budeme nútení si priplatiť

Pri dnešných vysokých cenách ropy a rekordných cenách plynu môžeme zabudnúť na situáciu, aká tu bola pred dvoma rokmi. Nadmerná ponuka fosílnych palív spôsobila producentom koncom roka 2019 obavy z nízkych cien. Saudská Arábia a Rusko sa názorovo nezhodli v potrebe ďalšieho zníženia produkcie na podporu cien. Potom sa prejavil rozsah a dosah pandémie, ekonomiky sa zablokovali a dopyt po energii prudko klesol, najvýraznejšie po rope vzhľadom na jej prepojenie s dopravou.

Priemerná cena za barel ropy Brent sa riadne prepadla z 64 dolárov za barel v roku 2019 na 42 v roku 2020. Ale odvtedy cena stúpla na priemer 71 USD za barel v roku 2021. Toto posilnenie odzrkadľuje úspech ropného kartelu Opec+ pri riadení produkcie proti oživujúcemu sa globálnemu dopytu, k čomu prispela aj len mierna miera oživenia dodávok z amerického bridlicového priemyslu.

To isté sa nedá povedať o trhu s plynom, kde sa ceny výrazne líšia podľa regiónu. Severná Amerika je sebestačná a teší sa relatívne nízkym cenám, no spotrebitelia v Európe a Ázii musia súťažiť o marginálne dodávky na svetovom trhu.

Pri použití spotovej ceny Spojeného kráľovstva, ako európskeho benchmarku, sa plyn začiatkom roka 2020 obchodoval za približne 0,35 až 0,40 £ za therm, ale do mája 2020 klesla na 0,084 £. V čase pandémie boli dodávky skvapalneného zemného plynu (LNG) v USA zrušené pre nedostatok dopytu a ruský Gazprom musel obmedziť produkciu zo svojich polí na Sibíri. Holandský veľkoobchodný kontrakt, čo je ďalší európsky benchmark, sa vyšvihol až na úroveň vyše 145 eur za megawatthodinu (MWh)

Zdroj: https://openiazoch.zoznam.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com