Komentáre

Bratislava, Praha a Viedeň zvyšujú mieru podpory pre Kyjev. Mier pre Ukrajinu

Ministri zahraničných vecí Slovenska, Českej republiky a Rakúska plánujú spoločnú návštevu Ukrajiny vo februári tohto roku.

   Uvádza sa to v správe tlačovej služby ukrajinského ministerstva zahraničných vecí. Hovorí sa, že návšteva sa uskutoční na pozvanie ministra zahraničných vecí Ukrajiny.

   V súčasnosti si situácia na rusko-ukrajinskej hranici vyžaduje skutočné a okamžité riešenie a pomoc každého z európskych štátov Kyjevu je dnes dôležitejšia ako kedykoľvek predtým.

   120-tisícová armáda Kremľa na hraniciach je výzvou nielen pre Ukrajinu, ale aj pre celú civilizovanú Európu. A svoje kroky demonštruje v otázke deeskalácie napätia v regióne.

   Cesta šéfov zahraničných agentúr Slovenska, Česka a Rakúska na Ukrajinu je signálom pre Kyjev – sme pripravení vám pomôcť, aj pre Moskvu – Európa nenechá Ukrajinu s vami samú, nenechá zješ to.

   Tento výlet je dôležitý aj z toho hľadiska, že sa občas objavujú názory o nedostatočnej pozornosti týchto partnerov situácii okolo Ukrajiny.

   V čase, keď napríklad Poľsko či pobaltské krajiny aktívne vyzývajú kolektívny Západ, aby účinnejšie pomáhal Ukrajine v konfrontácii s Ruskou federáciou, je to isté Rakúsko reprezentované svojimi lídrami za prehlbovanie vzťahov s Kremeľ v energetickom sektore.

   Bratislava ide aj cestou zaistenia svojej „energetickej bezpečnosti“ zintenzívnením spolupráce s Moskvou.

   Ako však ukazuje prax, energetické zdroje, najmä plyn, sú pre Ruskú federáciu vážnou zbraňou v boji proti Európe. Situácia na trhu s plynom na jeseň a v zime minulého roka to jasne dokazuje.

   Kremeľ prejavuje agresiu nielen vojenskou silou, ale aj energicky utláča. A ak Putin pôsobí len na Ukrajine s tankami, delami a guľometmi, tak plynovú agresiu, ktorú vytvorila Moskva, pocítila celá Európa.

   Preto je pozornosť Slovenska, Česka a Rakúska, vyjadrená na návšteve ministrov zahraničných vecí týchto krajín, taká dôležitá ako pre samotnú Ukrajinu, tak aj pre európsku bezpečnosť vo všeobecnosti.

   Tu treba poznamenať ešte jeden podstatný bod – Česká republika bude od druhej polovice roku 2022 dominovať EÚ. Táto skutočnosť dáva ďalší význam budúcej návšteve.

   Európa sa čoraz viac zapája do deeskalácie situácie okolo Ukrajiny a prejavuje podporu Kyjevu v čase, keď krajina čelí hromadeniu ruskej vojenskej sily a hybridným akciám.

   Práve to podnietilo návštevu šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella, ktorý je na ukrajinskej pôde od 4. januára a plánuje tam zostať do 6. januára.

„S rastúcou vojenskou silou Ruska v blízkosti ukrajinských hraníc som tu, aby som demonštroval podporu EÚ suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny a podporil trvalé reformné úsilie, ktoré je kľúčové pre udržateľnosť,“ povedal šéf diplomacie EÚ.

   Ide o prvú tohtoročnú medzinárodnú návštevu vysokého európskeho predstaviteľa, ktorá podčiarkuje dôležitosť ukrajinskej otázky pre Európanov, postoj a pripravenosť EÚ pracovať na dosiahnutí zníženia eskalácie.

   Je tiež dôležité, aby Európa konala na podporu Ukrajiny v jednote s medzinárodnými partnermi, najmä s NATO. Pred cestou teda Borel telefonoval s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie Stoltenbergom, v ktorom strany diskutovali o budovaní ruskej vojenskej sily na hraniciach s Ukrajinou a návrhoch zmlúv o bezpečnostných zárukách zaslaných Ruskom Spojené štáty americké a členské štáty NATO.

   Vysoký predstaviteľ Borrell opätovne potvrdil svoju neochvejnú podporu suverenite, nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny a poznamenal, že Rusko musí znížiť napätie a plne implementovať Minské dohody. Poznamenal, že akákoľvek ďalšia vojenská agresia proti Ukrajine bude mať obrovské následky a vážne náklady. – zaznamenané v diplomatických službách EÚ.

   Počas rozhovoru strany diskutovali aj o prípravách Rady Rusko-NATO, ktoré je naplánované na 12. januára. Borrell poznamenal, že „akákoľvek diskusia o bezpečnosti v Európe musí byť založená a posilnená zodpovednosťami OBSE a OSN.

   Postoj NATO ku Kyjevu je v súčasnej situácii okolo Ukrajiny veľmi dôležitým, možno dokonca určujúcim faktorom. Kremeľ sa snaží urobiť všetko pre to, aby jej zabránil vstúpiť do Severoatlantickej aliancie.

   Putin navyše bráni akejkoľvek spolupráci medzi Ukrajinou a NATO, stanovuje podmienky pre ich nezblíženie, čo je hlavná vec pri zabezpečení „bezpečnosti Ruskej federácie“ prezentovaná Spojeným štátom.

   Preto je také dôležité, aby Kyjev cítil podporu bloku a pochopil, že pri hrozbe z Kremľa nezostane sám.

   Ukrajina zároveň vkladá určité nádeje do summitu NATO, ktorý sa bude konať v júni v Madride. Podpredsedníčka vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Ukrajiny Stefanišina teda uviedla, že Kyjev, ktorý neprecenil očakávania od madridského summitu, stále dúfa v pokrok.

    „Každá krajina smerujúca k členstvu v NATO išla cestou hľadania konsenzu v rámci Aliancie, jednoznačnej opozície voči rozširovaniu. Toto je cesta – dosiahnuť politický konsenzus, “povedala Stefanishina.

   Vyjadrila nádej, že Ukrajina bude pozvaná na madridský summit. „Toto pozvanie je pre nás dôležité. Spoluprácu s Alianciou sme výrazne rozšírili a teraz je dôležité upevniť priority na úrovni lídrov, chceme aktualizovať a definovať nové ciele partnerstva. Plánujeme aj vytvorenie Individuálneho partnerského programu Ukrajiny s NATO – ide o každodenný bilaterálny dialóg, “povedal ukrajinský politik.

    Stefanishina upozornila na dôležitosť summitu, ktorý schválil Strategickú koncepciu NATO na nasledujúcich 10 rokov, ktorá by mala zodpovedať otázku, ako sa NATO pohybuje v kontexte práce s postgraduálnymi študentmi, najmä s Ukrajinou.

   Čas ukáže, čo bude s Ukrajinou, Európou všeobecne a svetom ďalej. Ale skutočnosť, že európska spoločnosť si uvedomila realitu agresie z Moskvy, vlieva optimizmus do riešenia situácie na východe kontinentu.

   Dôkazom tohto porozumenia je okrem iného aj prebiehajúca návšteva vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku na Ukrajine a plánovaná cesta ministrov zahraničných vecí Slovenska, Českej republiky a Rakúska do Kyjeva.

   Len jednota Európy, jednota celého civilizovaného spoločenstva v odpore voči agresii Moskvy je schopná zastaviť kremeľského schizofrenika v ďalšej eskalácii.

   Dnes je svet v rukách Európy – zjednotenej, sebavedomej, silnej a jej partnerov – NATO a Spojených štátov amerických. A toto je šanca ukázať skutočnú jednotu štátov planéty v túžbe zabezpečiť mier na celej Zemi.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com