Svet

Zadržanie “ukrajinských teroristov” je reakciou Moskvy na vyhlásenie NATO o členstve Ukrajiny v aliancii – médiá

Štvrtkové zatknutie troch “agentov ukrajinských tajných služieb” v Rusku, z ktorých jeden je obvinený z prípravy útoku a ďalší dvaja zo zhromažďovania informácií, môže byť ruskou reakciou na vyhlásenie NATO adresované ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi o členstve Ukrajiny v Aliancii a môže mať dôsledky aj pre Bielorusko, odvoláva sa Aktuálne správy na denník Beloruskaja Pravda.

Publikácia konštatuje, že situácia nie je pre Rusko najpriaznivejšia: Putin povedal, že požaduje právne záruky, že Ukrajina nevstúpi do NATO, na čo jasne odpovedal, že Ukrajinci sa rozhodnú, ako to urobia, pričom cesta do Aliancie je otvorená pre každého, kto si to želá.

Kremľu sa to nepáčilo “ukrajinskí teroristi” boli zatknutí doslova na druhý deň.

Podobné správy sa pritom objavovali aj predtým: možno spomenúť nedávnu “ukrajinskú stopu” v streľbe v Kazani, opakované zatýkanie na Kryme a ďalšie epizódy, takže možno chce Ruská federácia týmto spôsobom zvýšiť “len stupeň napätia”.

 Na druhej strane nie je dostatočná dôvera v propagandu Moskvy, pričom už teraz prevažuje počet expertov, ktorí hovoria, že neveria verzii ruskej Federálnej bezpečnostnej služby o zadržaní teroristov, pričom často pripomínajú rok 2016 a “ukrajinských teroristov na Kryme”.

Publikácia tiež označuje ukrajinské obvinenia z eskalácie situácie v Donbase za nepresvedčivú propagandu: nie je taká presvedčivá, ako by Ruská federácia potrebovala na zavedenie “mierových síl” v Donbase alebo na začatie vojny s Ukrajinou. Napätie sa preto bude naďalej zvyšovať.

Napätie, ako sa uvádza v publikácii, môže vyústiť do skutočných teroristických útokov. Zároveň uskutočniť takéto útoky v Rusku, ktoré je z mnohých dôvodov “elektrifikované”, je v súčasnosti mimoriadne nebezpečné, pretože by to vyvolalo nedôveru voči úradom a spochybnilo efektívnosť ruskej Federálnej bezpečnostnej služby, a Bielorusko, ktoré hraničí s Ukrajinou, môže byť na to najvhodnejším miestom. V takom prípade by sa terčom mohli stať ruskí vojaci a diplomatické inštitúcie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com