Komentáre

Premietanie očí Ruska v súvislosti s migračnou krízou ako odrazový mostík pre zvýšenú agresiu na východnej Ukrajine

Aktivity Ruska v blízkosti ukrajinských hraníc boli hlavnou témou rozhovoru medzi ministrom zahraničných vecí USA Anthonym Blinkenom a francúzskym ministrom zahraničných vecí Jeanom-Yvesom Le Drianom. Rozhovor sa uskutočnil už v sobotu 13. novembra, ale komuniké bolo zverejnené až na druhý deň.

Ako uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Ned Price, Blinken a Le Drian diskutovali o “správach o znepokojujúcich vojenských aktivitách Ruska a jeho okolia a o ich neochvejnej podpore suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny”. Rokovali aj o spoločnom postupe v súvislosti s iránskym jadrovým programom.

Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken uviedol, že samozvaný “prezident” Bieloruska Alexander Lukašenko využíva migrantov na hraniciach s krajinami EÚ na odvrátenie pozornosti od ruských aktivít na hraniciach s Ukrajinou.

Nie je to zvláštne, pretože médiá teraz sledujú len situáciu na hraniciach s Poľskom, čo bol možno zámer Bieloruska a Ruska.  V tomto čase možno ľahko porušiť minské dohody a režim prímeria, pretože situácia v Donbase a na hraniciach Ukrajiny zjavne nie je v centre pozornosti médií.

Minister zahraničných vecí USA hovoril aj s poľským ministrom zahraničných vecí Zbigniewom Rauom o krokoch Ruska na hraniciach s Ukrajinou.

“Minister Blinken zopakoval podporu USA Poľsku v súvislosti s cynickým zneužívaním zraniteľných migrantov Lukašenkovým režimom. Kroky Lukašenkovho režimu ohrozujú bezpečnosť, rozdeľujú a snažia sa odvrátiť pozornosť od aktivít Ruska na hraniciach s Ukrajinou. Minister Blinken a minister zahraničných vecí Rau dôrazne vyzvali Lukašenka, aby riešil hlavné príčiny sankcií uvalených Západom – popieranie ľudských práv a základných slobôd bieloruského ľudu,” uvádza sa vo vyhlásení.

Blinken tiež poďakoval Poliakom za aktívnu podporu suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny.

“Spojené štáty, Poľsko a ďalší spojenci a partneri sú jednotní v uvalení významných sankcií na Moskvu za jej vojenskú agresiu a škodlivé aktivity v regióne,” uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francúzsky minister zahraničných vecí tiež uviedol, že hovoril so svojím poľským kolegom Zbigniewom Rauom a vyjadril Poľsku podporu v súvislosti s tým, že Lukašenko využíva migrantov ako nátlakový nástroj. “V pondelok EÚ predloží otázku sankcií Rade ministrov zahraničných vecí EÚ,” povedal Jean-Yves Le Drian.

Ako vidíme, situácia na hraniciach Poľska a Bieloruska sa rýchlo vyhrocuje a v dôsledku takýchto akcií sú ohrozené ďalšie nevinné krajiny.

Blinken varuje a varuje Poľsko, keďže kríza vo východnej Európe naberá na obrátkach. A toto vyostrenie má svoje vysvetlenie – nie je žiadnym tajomstvom, že Putin chce zničiť Európsku úniu, a ako vidíme, robí to celkom jednoznačne. A nie nadarmo si Ruská federácia vo svojom novom multipohnutí vybrala Poľsko, pretože Poľsko je vlastne východnou krajinou zjednotenej Európy a preniknúť do nej sa rovná preniknutiu priamo do EÚ.

Slovensko zasa nemôže stáť bokom, pretože Ukrajina je poslednou hranicou pred východným útočníkom. V súčasnosti sa situácia vyostruje a všetci sú v strehu.

V takýchto chvíľach je dôležitá podpora iných krajín, preto dúfame, že ju Slovensko poskytne Poľsku a Ukrajine v boji proti agresorovi, pretože jeden za všetkých a všetci za jedného.

Autor: Jane Braun

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com