Komentáre

Krymská anexia ako lakmusový papierik medzinárodnej geopolitiky

Pred siedmimi rokmi nastal vo vzťahoch medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou zlom.

Rusko označuje udalosti z marca 2014 ako “návrat” alebo “znovuzjednotenie” Krymu s Ruskom; Ukrajina hovorí o anexii a násilnom zabratí suverénneho územia.

Tieto ruské kroky boli hrubým porušením všetkých základných zásad medzinárodného práva zakotvených v Charte OSN, Deklarácii o zásadách medzinárodného práva z roku 1970 a Helsinskom záverečnom akte KBSE z roku 1975, na ktorých je založený moderný svetový poriadok.

Medzinárodné spoločenstvo takéto konanie Ruskej federácie nepochybne odsúdilo a zodpovednosť za toto konanie by mala byť nevyhnutná. Bohužiaľ sa to však nestalo. 

Rusko ako krajina s dvoma problémami – cestami a idiotmi – si samo na seba nastražilo pascu a dostalo sa do veľmi nebezpečného nešťastia, ktoré by mu mohlo vyniesť veľmi zlý žart. V skutočnosti bol vytvorený precedens medzinárodného práva. Anexia časti územia suverénneho štátu spôsobí, že Rusko ako subjekt medzinárodného práva jednoducho stratí svoje vlastné postavenie na medzinárodnej scéne. Veď kto by sa zaoberal právnymi aspektmi krajiny, ktorá ich sama nechce dodržiavať?

Nie je žiadnym tajomstvom, že Ruská federácia je dostatočne silným a vplyvným aktérom medzinárodných vzťahov, aby si mohla dovoliť presadzovať svoje vlastné národné záujmy napriek okolnostiam a všeobecne uznávaným normám.

Koniec koncov, nech je vysvetlenie akékoľvek, a aj keby bolo absurdné, pre RF bude stále sporné.

To však nie je dobrý prístup k problému, najmä ak ide o porušovanie zásad medzinárodného práva, ktoré sú imperatívnymi normami, čo znamená, že sú záväzné pre všetkých bez výnimky.

Na nedávnom stretnutí Zelenského s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom kritizoval Rusko za anexiu Krymu a vyzval ho, aby polostrov vrátilo Ukrajine.

Uviedol tiež, že USA a ich spojenci podporujú Ukrajinu v jej zahraničnej politike.

Zelenskyj zasa uviedol, že USA sú hlavným bezpečnostným a obranným partnerom Ukrajiny, keďže situácia s anexiou ohrozuje jej územnú celistvosť.

Japonský minister obrany Kiši Nobuo vo videozázname z virtuálneho podujatia 22. októbra označil anexiu Krymu za skrytý odkaz prípadnému čínskemu útoku na Taiwan.

Povedal, že ruské akcie boli nezákonné a začali sa bez nasadenia vojsk a kybernetické útoky predchádzali fyzickej kontrole regiónu v roku 2014.

Podstatou je, že Rusko sa považuje za sebestačný štát pri obrane svojich záujmov, ale ostatné krajiny nechcú súhlasiť so súčasným postojom Ruskej federácie. A ako sa hovorí – previnilci musia byť potrestaní, takže očakávame pokračovanie.

Autor: Jane Braun

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com