Komentáre

Vydieranie alebo obchodná ponuka: Gazprom ponúka Moldavsku novú dohodu o dodávkach plynu

Kremeľ využíva vážnu energetickú krízu v Moldavsku ako šancu vrátiť svojho suseda do svojej sféry vplyvu. Taký je názor väčšiny trhových a politických analytikov, ale je to naozaj tak? Kde sa končí obchod a začína politika?

Počas rokovaní s moldavskou stranou o predĺžení platnej zmluvy o dodávkach plynu ponúkol Gazprom svojmu partnerovi zľavu výmenou za úpravu dohody o voľnom obchode s EÚ v prospech Ruska. Okrem toho predstavitelia Gazpromu navrhujú Moldavsku, aby odložilo na neurčito reformy, ktoré už boli dohodnuté s Bruselom a ktorých cieľom je liberalizácia trhov s plynom a rozvoj hospodárskej súťaže.

Kroky Moldavska v tomto smere by mohli spôsobiť určité nepríjemnosti spoločnostiam Gazprom a Moldovgaz (moldavská pobočka Gazpromu). Moskva profituje zo vstupu Moldavska do Eurázijskej hospodárskej únie (EEÚ).

Odborníci sa domnievajú, že rokovania o plyne sú pre Kremeľ nástrojom na rozsiahle urovnanie vzťahov s moldavskou stranou po tom, ako sa v júli dostala k moci Sanduova proeurópska strana. Hovorca prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov v reakcii uviedol: “…ponuka Gazpromu je dôkladne overená, jasná a opodstatnená. Ak sa posudzuje z hľadiska ceny, je to pre Moldavsko výhodné.”

Podobný postoj k tejto otázke zastáva aj spoločnosť Gazprom. Spoločnosť trvá na tom, že “rokovania prebiehajú výlučne na základe obchodných podmienok”.

“Gazprom ponúkol novú zmluvu za primeranú trhovú cenu. Okrem toho ponúkla 25 % zľavu výmenou za záruky, že do troch rokov splatí dlh za plyn, ktorý Moldavsko nahromadilo v posledných rokoch (dlh vo výške približne 700 miliónov USD).

Moldavská strana kategoricky odmieta zaplatiť uvedenú sumu, pretože ju považuje za neopodstatnenú. Kišiňov navrhuje nezávislý prepočet a objasnenie dlžnej sumy. Rokovania, ktoré sa konali 21. a 22. októbra, sa skončili bez výsledku a ak nedôjde k žiadnym zmenám, dodávky ruského plynu do Moldavska sa od 1. decembra zastavia.

Moldavská vláda sa vážne obáva masových protestov, ktoré môžu v krajine vzniknúť v súvislosti s nedostupnými cenami tepla a elektriny pre obyvateľstvo. A čo Európska únia? Úradníci v Bruseli naliehajú na Kišiňov, aby neuzatváral žiadne dlhodobé zmluvy s Moskvou a aby prijal nejaké dočasné riešenia, ktoré by umožnili prežiť najmä túto zimu.

“A kde je v tom politika?” – udivený čitateľ sa opýta. Neexistuje. Všetko, čo sa teraz deje Moldavsku a ďalším európskym krajinám, je spôsobené negramotnými a mimoriadne riskantnými energetickými hrami Ruska, ktoré sa snažia urýchliť spustenie Nord Stream 2.

Rusko však ako zvyčajne všetko popiera. “Obvinenia Kremľa z využívania dodávok plynu ako páky politického nátlaku na iné krajiny sú nezmyslom,” hovorí Vladimir Putin. Ruský prezident poveril vládu, aby do 1. novembra vypracovala súbor pracovných riešení na neutralizáciu dôsledkov tohtoročnej energetickej krízy na svetových trhoch v Rusku, a my naďalej sledujeme vývoj.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com