Komentáre

Ruské vydieranie Nemecka počas plynovej krízy

“Nord Stream 2 je jedným z najkontroverznejších ruských projektov, pretože nielenže utiahne energetickú slučku okolo krku Nemecka, ale zároveň izoluje Ukrajinu od reverzných dodávok plynu. Samotný plynovod vedie z Ruska cez Baltské more do Nemecka, umožňuje prepravu väčšieho množstva plynu ako Nord Stream 1, ale v súčasnosti sa certifikácia v Nemecku výrazne nepodporuje, čo nie je prekvapujúce, pretože jedna z vedúcich strán Zelených je proti ruskému plynu a Rusku všeobecne. Táto situácia však neumožní zdržiavať certifikáciu tak dlho, ako si to Zelení želajú, pretože energetická kríza, ktorá zasiahla Európu, môže veľmi dobre zasiahnuť infraštruktúru krajín a spôsobiť ich ešte väčšiu závislosť od Ruska. V tejto súvislosti väčšina politických analytikov zo všetkých krajín predpovedá skoré spustenie Nord Stream 2.

Po rozhodnutí Európy radikálne prejsť na alternatívne zdroje energie – veterné turbíny a solárne panely – sa energetická kríza pred zimou prudko zhoršila. To následne viedlo k vysokým cenám plynu na burze, nespokojnosti verejnosti a snahe vlády nájsť iné zdroje na zabezpečenie potrebnej energie. V čase vypuknutia krízy však už bol Nord Stream 2 dokončený, čo mohlo pomôcť vyriešiť väčšinu problémov s cenami plynu, ktoré vznikli. Napríklad po zvýšení dodávok plynu z Ruska do Nemecka ceny plynu na burze prudko klesli, čo by mohlo byť signálom pre EÚ, že bez svojho plynu nemôže prežiť. A naznačila, že ak chcú nižšie ceny plynu, musia čo najskôr spustiť Nord Stream 2. Samozrejme, takéto vydieranie nedáva Nemecku na výber, či projekt čoskoro spustí.

Napriek mnohým pozitívam Nord Stream 2: lacný plyn, riešenie krízy, existuje niekoľko dôvodov, prečo sa Nemecko snaží zdržať jeho spustenie.

1 – Rusofóbne tendencie. To je tiež dôležitý aspekt, pretože Rusko je v Európe a Amerike prezentované ako niečo strašné, a ak Nemecko nebude mať problém so spustením projektu, podkope to jeho dôveryhodnosť medzi ostatnými krajinami.

2 – Nord Stream 2 len prehĺbi závislosť Európy od Ruska a ohrozí ostatné štáty EÚ.

V zásade stojí za zmienku, že spustenie plynovodu má rovnaký počet kladov aj záporov. Táto situácia rozhodnutie len komplikuje, ale tlak zo strany Ruska si tiež vyberá svoju daň.

Nord Stream 2 nie je jednoznačným projektom, ktorý vyvíja tlak na Nemecko zo všetkých strán. Rusko sa však na medzinárodnej scéne správa trochu nečistým spôsobom a silne ovplyvňuje krajiny tým, že hrá s cenou plynu.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com