Komentáre

Tendencia Ruska izolovať sa od sveta.

Vzťahy Ruska s rozvinutými a kľúčovými krajinami sveta sa v posledných rokoch zhoršili. Táto situácia vzniká z viacerých dôvodov:

  1. Nárast rusofóbie medzi elitami vyspelého sveta na pozadí konfliktu Ruska s Ukrajinou. Všetko sa to začalo v roku 2014, keď sa takmer všetky vlády EÚ postavili na stranu Ukrajiny a požadovali návrat polostrova. Situácia sa teraz vyostrila v dôsledku vojenských cvičení v blízkosti ukrajinských hraníc, čo viedlo k obvineniam, že Rusko sa pokúša obsadiť územie východnej Ukrajiny.
  2. Dlhodobá koncentrácia moci v jedných rukách. V Rusku sa už dávno porušujú všetky možné princípy demokracie, moc je už veľmi dlho v jedných rukách a represie sú už rok namierené proti opozičnému obyvateľstvu – najlepším príkladom je Navaľnyj. Bol uväznený z vymyslených dôvodov, čo pobúrilo celú európsku verejnosť.
  3. Rusko odmieta nadviazať kontakty s ostatnými rozvinutými krajinami a rozvíja program izolácie od sveta. Minulý rok sa v Rusku konalo referendum o novej ústave, ktoré tiež ukázalo zámery ruskej vlády. Je potrebné poukázať na zmenu, že ruská ústava na území Ruska je dôležitejšia ako rozhodnutia Európskeho súdu. Touto zmenou a doplnením Rusko prejavilo ochotu prijať rovnaké zákony ako Európska únia. Okrem toho stojí za zmienku snaha vlády izolovať Runet na ruskom území, čo by úplne odrezalo ruských občanov od vonkajšieho sveta.

Vzhľadom na situáciu v Rusku s jeho neustálymi represiami, ničením demokracie a rýchlo rastúcimi cenami sa odporúča zmeniť bydlisko do vyspelejšej krajiny. V Rusku tak urobilo veľké množstvo vedcov, politikov, novinárov a mladých ľudí – približne 20 % ľudí vo veku 18 až 25 rokov sa presťahovalo z Ruska do iných krajín. Ak však chcete získať americké víza, musíte ísť do Varšavy, pretože v Rusku je ich získanie dosť problematické. Je to spôsobené tým, že americké ministerstvo zahraničných vecí zaradilo Rusov, ktorí chcú získať víza, na zoznam národností bez domova – t. j. tých, ktoré buď nemajú v Amerike žiadne veľvyslanectvo, alebo majú veľmi málo členov veľvyslanectva. Aby teda ruský občan mohol voľne prísť do Spojených štátov, je lepšie požiadať o vízum cez Poľsko, pretože bude možné voľne cestovať aj v rámci Európskej únie.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com