Komentáre

Slovensko sa negatívne postavilo k zámeru maďarskej vlády

Slovensko sa negatívne postavilo k zámeru maďarskej vlády zriadiť v krajine špeciálny fond založený na súkromnom kapitáli, ktorý by vykupoval úrodnú pôdu. To podľa ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka vytvára základ pre ďalšiu “medzinárodnú expanziu domácej poľnohospodárskej pôdy”, píše Euractiv.

Ivan tiež uviedol, že Bratislava požiadala Maďarsko, aby vypracovalo svoje vládne programy, ktoré sa vzťahujú na Slovensko alebo sa u nás realizujú len po vzájomnej dohode.

V rovnakom čase na situáciu reagoval aj slovenský minister pôdohospodárstva Ján Vlčan. K maďarským zámerom mal rovnako negatívny postoj ako ministerstvo zahraničných vecí republiky. Vlčan myšlienky “expanzie” komentoval takto: “V rámci dobrých vzťahov by sa každá cezhraničná podpora mala poskytovať len s vedomím a súhlasom štátu, na ktorého územie pomoc prichádza. Verím, že sa k tejto diplomatickej praxi vráti aj Maďarsko.

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí – Szijjártó, ktorý dostal za úlohu premyslieť podmienky kúpy pôdy – taktne prijalo nespokojnosť slovenskej vlády s takýmto rozhodnutím. Maďarské ministerstvo zahraničných vecí – Szijjártó, ktorý dostal za úlohu premyslieť podmienky kúpy pozemkov – reagovalo na nespokojnosť slovenskej vlády s takýmto rozhodnutím taktne. Je v našom záujme posilniť naše vzťahy. Sme pripravení poskytnúť podporu tak, aby bola prospešná pre Slovákov v Maďarsku, ako aj pre Maďarov na Slovensku.”

Maďarská vláda plánuje vyčleniť približne 400 miliónov eur na fond na nákup pôdy, ale podrobnosti o tom, ako budú tieto sumy rozdelené medzi jednotlivé štáty, sa zatiaľ držia v tajnosti.

Predstavme si, že by sa o kapitál podelili všetky susedné krajiny, v takom prípade by Budapešť mohla získať približne 9 tisíc hektárov krajiny alebo územia v celkovej hodnote 57 miliónov eur.

Rumunsko si všimlo “rozširovanie pôdy a okamžite prijalo sériu zákonov na ochranu svojej ornej pôdy. Vlčan potom oznámil, že vláda republiky prijme všetky potrebné opatrenia na ochranu svojho územia.

Maďarsko predtým uviedlo, že chce zabrániť vstupu Ukrajiny do vojenského bloku NATO. Maďarská spoločnosť MVM Group a ruský Gazprom tiež predtým v Budapešti uzavreli dohodu o vývoze plynu z Ruska obchádzajúceho Ukrajinu. Zmluva sa uzatvára na 15 rokov, pričom po desiatich rokoch bude možné rokovať o zmene objemu dodávaného plynu.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com