Komentáre

Vplyv nemeckých volieb na politické smerovanie Slovenska

O UDALOSTI: Nedávne voľby do Bundestagu sa konali 26. septembra a ich výsledky boli zverejnené dnes ráno. Výsledky volieb boli pre medzinárodné spoločenstvo veľkým prekvapením, keďže vo voľbách zvíťazila Sociálnodemokratická strana (SPD), ktorú mnohí odborníci považovali za stranu v kríze. Na druhom mieste sa umiestnil blok Kresťanskodemokratickej a Kresťanskosociálnej únie (CDU/CSU), v ktorom bola predchádzajúca nemecká kancelárka Angela Merkelová. Vedúce nemecké strany teraz čakajú náročné koaličné rokovania.

Vplyv volieb na politiku Slovenska: Voľby v Nemecku majú nepochybne vplyv na politiku všetkých členských štátov EÚ. V prípade Slovenska je ťažké predpovedať, ako výsledok volieb ovplyvní domácu a zahraničnú politiku krajiny. Je to spôsobené tým, že prvé a druhé miesto obsadili strany, ktoré si v každodennom živote príliš nerozumejú. V tomto smere je na jednej strane strana, ktorá nominovala Angelu Merkelovú za kancelárku, na druhom mieste – to naznačuje, že Nemecko nemusí výrazne zmeniť svoj kurz, a preto voľby do Bundestagu môžu mať na Slovensko len malý vplyv. Na prvom mieste je však ľavicová strana SPD, ktorá chce zvrátiť zaužívaný spôsob života Nemcov a obyvateľov EÚ, pretože jedným z kľúčových bodov je nahradenie kapitalizmu sociálnym poriadkom. Vzhľadom na tak rozdielnych lídrov v Bundestagu je ťažké hovoriť o nadchádzajúcich zmenách v slovenskej politike. Za zmienku stojí aj to, že v Nemecku sa čoskoro začne boj o to, ktorým smerom sa Nemecko vydá. A je pravdepodobnejšie, že slovenská vláda, ako aj ostatné kapitalistické krajiny budú politicky podporovať CDU/CSU, hoci nemecká kancelárka bude zastupovať stranu SPD, takýto vývoj sa môže čoskoro odohrať v zahraničnej politike krajiny. Vo vnútornej politike na Slovensku sa zrejme nič nezmení len dovtedy, kým nemecký parlament neschváli vládu a neschváli následný kurz Nemecka.

ZÁVER: Celkovo je ešte priskoro robiť definitívne závery o vplyve volieb do Bundestagu na slovenskú politiku, ale v tejto chvíli možno vyvodiť niekoľko záverov

  • Slovenská zahraničná politika bude čoskoro stáť pred veľmi ťažkou voľbou, ktorú stranu podporiť.
  • V domácej politike sa do zimy nedá očakávať žiadna zmena, pretože predseda SPD vyhlásil, že nemecká vláda musí byť vymenovaná do decembra.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com