Svet

Čo páchajú Rusi u našich susedov? Poliaci majú viac než podozrenie: Podnikli prvé kroky!

Poľský prezident Andrzej Duda v pondelok oznámil, že podpíše zákon, ktorý umožňuje vznik výboru na vyšetrovanie ruského vplyvu v Poľsku. TASR prevzala správu od agentúry AP.

Hoci je zákon mierený na vyšetrovanie ruského vplyvu v Poľsku, kritici ho vnímajú ako nástroj na odstránenie politických oponentov vládnucej strany, predovšetkým opozičného lídra Donalda Tuska, z politického života.

Poľský parlament v piatok schválil tento zákon z dielne vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorý by podľa niektorých mohol ovplyvniť výsledok jesenných parlamentných volieb. Podľa odborníkov zákon tiež porušuje poľskú ústavu a opozícia Dudu vyzvala, aby ho odmietol.

Duda však uviedol, že zákon schváli, pretože o vplyve Ruska na politiku sa diskutuje aj v USA a iných európskych krajinách. Dodal, že podobné výbory na vyšetrovanie ruského vplyvu by mali vzniknúť aj v iných krajinách a na úrovni Európskej únie. Podľa Dudu o tom Poľsko plánuje hovoriť na ďalšom zasadnutí Európskej rady (summite EÚ).

Poľsko má totiž dobrú skúsenosť s verejnými výbormi vyšetrujúcimi kľúčové sociálne a politické záležitosti, tvrdí Duda. “Transparentnosť pri objasňovaní dôležitých verejných a politických záležitostí je pre mňa dôležitá. Verejnosť by si mala sformovať svoj názor na to, ako sa ich zastupitelia… starajú o ich záujmy,” uviedol poľský prezident.

Dodal, že z tohto dôvodu sa zákon rozhodol podpísať. “Ľudia majú právo vedieť,” uviedol s tým, že ide aj o formu obrany poľských záujmov.

V súvislosti s obavami týkajúcimi sa zákona Duda uviedol, že výbor nebude mať moc odstrániť kohokoľvek z verejného života. Zákon vstúpi do platnosti týždeň po zverejnení.

Nový výbor bude mať deväť členov, ktorých vymenuje dolná komora parlamentu. Rozhodnú, či vyšetrovaní jednotlivci v období rokov 2017-22 podľahli vplyvu Ruska, a môže im udeliť prísne tresty a zakázať im výkon verejnej funkcie. Podľa mnohých bude takto porušené právo občanov na nezávislý súd.

Zákon predpokladá, že táto komisia by vo svojej činnosti pokračovala aj v prípade, že by na jeseň došlo v Poľsku k zmene moci. Podľa mnohých ide preto o nástroj, ktorý by PiS pomohol naďalej disponovať mocou, aj keby vo voľbách na jeseň tohto roku stratila kontrolu nad parlamentom.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com