Svet

Ide do tuhého! Boj o prezidentské kreslo mieri do finále: Voliči rozhodnú o budúcnosti Turecka

V Turecku sa v nedeľu začalo prelomové druhé kolo prezidentských volieb, v ktorom sa budú voliči rozhodovať medzi súčasným tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a kandidátom spojenej opozície Kemalom Kiličdaroglom. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

Volebné miestnosti sa otvorili o 08.00 h miestneho času (07.00 h SELČ) a zatvoria sa o 17.00 h (16.00 h SELČ), pričom prvé hlasy by mohli byť sčítané už podvečer.

Agentúra AP upozorňuje, že práve nedeľňajšie druhé kolo volieb rozhodne o tom, či sa bude Turecko uberať demokratickejším smerom pod vedením Kiličdarogla, alebo sa predĺži “čoraz viac autoritárska” vláda súčasného prezidenta Erdogana.

V prvom kole, ktoré sa konalo 14. mája, ani jeden z kandidátov nedosiahol potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov — za Erdogana hlasovalo 49,5 percenta voličov, Kiličdaroglu získal takmer 45 percent hlasov.

Erdogan je predsedom vládnucej stredopravicovej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) a ako premiér a prezident je v Turecku pri moci 20 rokov. Pred prvým kolom volieb bol však podľa prieskumov favoritom práve Kiličdaroglu. Politickí analytici sú však teraz skeptickí a predpokladajú, že Kiličdaroglove šance poraziť Erdogana nie sú veľké.

Kiličdaroglu sa pred rozhodujúcim druhým kolom volieb uchádzal aj o podporu Sinana Ogana – ultranacionalistu, ktorý v prezidentských voľbách skončil na treťom mieste. Ogan však v pondelok vyzval svojich priaznivcov, aby podporili Erdogana.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com