Svet

Ukrajinská pravoslávna cirkev oznámila veľkú novinu: Od Ruska sa chcú odlíšiť prevratnou zmenou

Synoda Pravoslávnej cirkvi Ukrajiny schválila prechod na nový juliánsky kalendár od 1. septembra. Znamená to, že Vianoce bude sláviť 25. decembra namiesto doterajšieho 7. januára a presúvajú sa aj ďalšie sviatky s pevným dátumom. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice Sky News a agentúry Reuters.

Prechod musí schváliť ešte miestna rada cirkvi 27. júla, hlavný predstaviteľ cirkvi metropolita Epiphanius a niektorí ďalší biskupi však potvrdili, že tento krok sa uskutoční podľa plánu.

Nový kalendár do platnosti vstúpi od 1. septembra, keď sa začína nový cirkevný rok. Farnosti a kláštory majú právo používať aj naďalej starý kalendár.

Donedávna ukrajinská pravoslávna cirkev aj ukrajinskí gréckokatolíci používali iba juliánsky kalendár, ktorý používala aj ruská pravoslávna cirkev. Rímski katolíci používajú gregoriánsky kalendár, zatiaľ čo Konštantinopolský ekumenický patriarchát a väčšina ostatných autokefálnych (nezávislých) pravoslávnych cirkví používa revidovaný juliánsky kalendár, ktorý sa v súčasnosti zhoduje s gregoriánskym kalendárom.

Tento rok ukrajinská pravoslávna cirkev povolila svojim farnostiam sláviť Vianoce 25. decembra v rámci úsilia dištancovať sa od Ruska v čase jeho agresie voči Ukrajine.

“Juliánsky kalendár je dnes vnímaný ako spojený s kultúrou ruskej cirkvi,” uviedla Ukrajinská pravoslávna cirkev.

Rovnakú zmenu vo februári oznámila aj Ukrajinská gréckokatolícka cirkev.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com