Svet

Nemecký minister obrany sa obul do našich susedov: Ostrá spŕška kritiky!

Nemecký minister obrany Boris Pistorius kritizoval v utorok Maďarsko za blokovanie ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Pistorius na zasadaní ministrov obrany EÚ v Bruseli povedal, že je “trochu sklamaný a podráždený správaním našich maďarských priateľov” v otázke poskytovania ďalšej pomoci Ukrajine na obranu voči ruskej vojenskej agresii.

Výroky šéfa nemeckého rezortu obrany prichádzajú po tom, čo Ukrajina zaradila najväčšiu maďarskú banku OTP na zoznam podporovateľov ruskej vojenskej invázie, čo v Budapešti vyvolalo pobúrenie. Maďarská vláda prostredníctvom svojho hovorcu v pondelok uviedla, že krajina bude odmietať ďalšiu vojenskú pomoc Kyjevu dovtedy, kým banka OTP nebude zo zoznamu odstránená.

Maďarsko neschválilo pridelenie ďalšej tranže vojenskej pomoci Ukrajine z prostriedkov Európskeho mierového nástroja (EPF). Nesúhlasí vraj s tým, aby Európska únia spolu s ďalšími existujúcimi nástrojmi využívala EPF “výlučne na podporu Ukrajiny, pretože to neumožňuje vyčleniť dostatočné prostriedky na presadzovanie záujmov EÚ v iných oblastiach.”

Ukrajinská Národná agentúra pre prevenciu korupcie (NACP) umiestnila maďarskú banku OPT na zoznam sponzorov vojny začiatkom mája tohto roka s tým, že prítomnosť tejto banky v Rusku aj po invázii je jasným dôkazom podpory vojny, pripomína DPA.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com