Komentáre

Nedostatok pracovných síl v Ruskej federácii sa prehlbuje: krízu zhoršila mobilizácia

Podľa štúdie Inštitútu Jegora Gajdara pre hospodársku politiku sa najhorší nedostatok pracovných síl v Rusku za posledných 30 rokov stal dlhodobým problémom. V apríli 2023 hlásilo 35 % podnikov v krajine nedostatok pracovníkov, čo je najhoršie číslo od roku 1996.

Nedostatok pracovnej sily možno čiastočne vysvetliť mobilizáciou, ktorú vyhlásil prezident Vladimir Putin v septembri minulého roka. Zatiaľ čo stiahnutie západných spoločností z trhu otvorilo príležitosti pre miestnych podnikateľov, nedostatok pracovnej sily brzdí rozvoj ruských podnikov.

Nedostatok pracovných síl je obzvlášť akútny v ľahkom priemysle a strojárstve. Tento naliehavý problém výrazne brzdí priemyselné kapacity Ruskej federácie.

K výzvam, ktorým Rusko čelí, sa pridali aj nedávne udalosti. Médiá uvádzajú, že vývojári hypersonických rakiet boli zatknutí za vlastizradu a v sibírskej pobočke Ruskej akadémie vied bolo stíhaných 16 ľudí. Žiaľ, jedna osoba po zatknutí vo väzení zomrela.

Okrem toho denník The New York Times informoval, že Rusko nakupovalo súčiastky do lietadiel za milióny dolárov, aby obišlo sankcie USA. V roku 2022 sa do skladov spoločnosti Aeroflot a ďalších spoločností údajne dostali početné zásielky amerických medených drôtov, skrutiek, grafitu a ďalších súčiastok v hodnote viac ako 14 miliónov dolárov.

Kombinácia týchto faktorov vytvára obraz napätia na ruskom trhu práce. V skutočnosti ide o dôsledky vojny Ruska s Ukrajinou, ktorú Rusko už zažíva, a ďalší negatívny vývoj len zhorší hospodársku aj sociálnu situáciu v Rusku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com