Svet

V Poľsku sa našla hlavica ruskej rakety: Napätie medzi ministrom obrany a armádou

V Poľsku objavili hlavicu ruskej rakety, ktorá v decembri 2022 dopadla na jeho územie a v apríli sa našla neďaleko mesta Bydhošť.

Nájdená hlavica je betónová, povedal v piatok pre rozhlasovú stanicu RMF FM vedúci kancelárie poľského prezidenta Pawel Szrot. “Pokiaľ ide o hlavicu – našla sa, skúmajú ju príslušné inštitúcie. Je zvláštna tým, že je vyrobená z betónu,” spresnil Szrot.

Szrot posmešne vyslovil predpoklad, že ide o “ruskú technológiu”. Objasnil, že takáto raketa nemôže letieť bez hlavice, preto niekto tento problém vyriešil technologicky svojrázne a použil betón. Betón mal hlavici dodať istú hmotnosť a umožniť strele, aby zmiatla ukrajinské systémy protivzdušnej obrany snažiace sa odrážať ruské útoky, uviedol Szrot. Ubezpečil, že hlavica neobsahovala žiadne výbušniny.

Agentúra AP pripomenula, že poľské ministerstvo obrany koncom apríla informovalo, že v lese neďaleko mestečka Zamošč, vzdialeného asi 15 kilometrov od Bydhošťa, našla náhodná okoloidúca zvyšky neidentifikovaného vojenského predmetu. Prípad začala vyšetrovať okresná prokuratúra v Gdansku, neskôr ho prevzala prokuratúra vyššieho stupňa.

Prípad vyvolal v Poľsku napätie medzi ministrom obrany Mariuszom Blaszczakom vedením poľskej armády. Objavili sa totiž dohady, že vojaci o dopade rakety vedeli, ale vládnych činiteľov o tom neinformovali. V čase, keď je na susednej Ukrajine vojna, nález fragmentu rakety vyvolal v Poľsku veľkú pozornosť. Vlani v novembri totiž dopadla na východe Poľska tesne za hranice podľa všetkého raketa ukrajinskej protileteckej obrany, keď sa Ukrajina snažila odraziť útok ruskej armády. O život vtedy prišli dvaja poľskí civilisti.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com