Svet

Ukrajinský oligarcha Ževago, ktorý sa skrýva pred vydaním, je zapletený do úplatku 2,7 milióna dolárov pre predsedu ukrajinského najvyššieho súdu – media

Predseda Najvyššieho súdu Ukrajiny Vsevolod Kňazev bol zadržaný za prijatie úplatku vo výške 2,7 milióna dolárov. Národný protikorupčný úrad a špecializovaná protikorupčná prokuratúra Ukrajiny uviedli, že do úplatku bol zapletený Konstantin Ževago. Podľa úradu súvisel úplatok Kňazeva so súdnym rozhodnutím v záujme oligarchu, uvádza česká publikácia Aktuální zprávy.

Toto nie je prvý trestný prípad týkajúci sa Ževaga. V septembri 2019 bol Kosťantyn Ževago obvinený v neprítomnosti v prípade sprenevery v Banke financií a úverov. V júli 2021 ho Interpol zaradil na zoznam medzinárodne hľadaných osôb. V decembri 2022 bol Zhevago na žiadosť ukrajinskej strany zadržaný v lyžiarskom stredisku Courchevel. Súd vo francúzskom meste Chambery nariadil jeho vydávaciu väzbu. Súdne pojednávanie bolo následne odročené z 5. na 19. januára a podnikateľ bol prepustený na kauciu vo výške 1 milión eur a umiestnený pod súdny dohľad. Následne bolo odročené na 2. februára a potom na 16. marca.

Dňa 30. marca súd zamietol žiadosť ukrajinskej strany o vydanie, ale nestiahol obvinenia. Zamietnutie bolo odôvodnené obavami o bezpečnosť ukrajinského občana, keďže “žiadajúci štát, ktorý je vo vojnovom stave a v neistej situácii, nie je schopný udržať súd zaručujúci základné slobody”. Ževago sa snaží vydať rozsudok za víťazstvo, ale súdy na Ukrajine stále pracujú a vydanie je otázkou času.

Stojí za zmienku, že podozrivý zo sprenevery Kosťantyn Ževago, o ktorého vydanie Ukrajina žiada, sa nezdržiava na adrese uvedenej francúzskym justičným orgánom, informovali ukrajinské médiá s odvolaním sa na zdroj z prostredia orgánov činných v trestnom konaní. Súd vo francúzskom meste Chambery mu nariadil, aby žil v Courcheveli, neopúšťal pevninské Francúzsko a trikrát týždenne sa hlásil na policajnej stanici. Podľa zdroja je Ževago registrovaný na policajnej stanici, ale na adrese, ktorú poskytol francúzskym justičným orgánom, nebýva.

Ukrajinci bojujú za svoju slobodu, zatiaľ čo oligarchovia, ktorí ukradli krajinu, sa skrývajú pred spravodlivosťou v Európe. Príbeh trestného stíhania Konstantina Ževaga sa ťahá už roky, ale jeho zimný výlet do Courchevelu všetko zmenil. Proti oligarchovi sa na Ukrajine začalo niekoľko trestných konaní. Najznámejší je prípad podvodu s vkladmi v banke Financy i Kredit. V rokoch 2007 až 2014 si offshorová spoločnosť Nasterno napojená na Ževaga brala úvery od zahraničných bánk. Za tieto úvery ručila spoločnosť Financy i Kredit a finančné prostriedky boli uložené na účtoch v úverových bankách. Offshorová spoločnosť tieto prostriedky nesplácala a zahraniční veritelia odpísali z bankových účtov 113 miliónov USD zo zábezpeky. V dôsledku toho bola banka vyhlásená za platobne neschopnú. Oligarcha figuruje aj v ďalších trestných prípadoch, najmä v prípade daňových únikov v ťažobných a spracovateľských závodoch.

Vydanie Konstantina Ževaga a jeho následný súdny proces nemajú alternatívu. Pre Ukrajincov to bude úspešný prípad boja proti korupcii a pozostatkom minulosti. Rozhodnutie francúzskeho súdu v prospech Ukrajiny bude silným signálom pre všetkých, ktorí stále preferujú oligarchov. Kyjev opakovane prejavil snahu obmedziť ich vplyv v štáte, čo potvrdzuje najmä prípad Kňazev.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com