Ekonomika

Od štátu môžete v júni získať 100 eur: Poradíme vám, ako požiadať o inflačnú pomoc!

Doľahla na vás ťažká finančná situácia? Už v júni môžete od štátu získať peniaze na prilepšenie, teda prvú dávku tzv. inflačnej pomoci, stačí o ňu len požiadať a splniť zákonom stanovené podmienky.

Ide o sumu 100 eur a uchádzať sa o ňu môžete na úrade práce v mieste bydliska. Pomoc je určená pre domácnosti v náročnej finančnej situácii, ktoré nedostali inflačnú dávku v rámci predošlých dvoch balíkov v roku 2022.

Od mája platí nariadenie vlády, ktorým sa zmenilo nariadenie z roku 2022, na základe ktorého možno o dávku vo výške 100 eur požiadať. Pôvodné nariadenie sa týka opatrení v oblasti dotácií v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu, vyhláseného v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie Slovenskej republiky, spôsobeným ozbrojeným konfliktom na Ukrajine.

Cieľom novely tohto nariadenia je finančne prispieť domácnostiam s nízkym príjmom na pokrytie zvýšených výdavkov na bývanie, energie, stravu a pod. Podmienkou okrem iného je, že musí isť o domácnosť, ktorá ešte v minulosti takúto pomoc nedostala.

Kto môže o pomoc požiadať?

– ten, kto má trvalý alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky

– ten, kto žije v domácnosti, ktorej priemerný mesačný príjem za posledných šesť mesiacov predchádzajúcich mesiacu, v ktorom bola podaná žiadosť o poskytnutie dotácie, je najviac vo výške 1,81-násobku životného minima

– ak členovi tejto domácnosti nebola v roku 2022 poskytnutá žiadna pomoc formou dotácie alebo zvýšenia sumy dávky a príspevkov alebo formou 13. dôchodku

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com