Svet

Putin naliehavo zvoláva bezpečnostnú radu. Po ústupe pri Bachmute a katastrofe v Briansku nejde nič podľa plánu

Ruský prezident Vladimir Putin sa neplánovane stretáva s členmi bezpečnostnej rady po novej sérii neúspechov ruských síl na Ukrajine. Rusi začali strácať pôdu pod nohami pri Bachmute a cez víkend prišli o letku dvoch stíhačiek a dvoch vrtuľníkov vo vlastnom vzdušnom priestore.

Tradičné zasadnutie bezpečnostnej rady štátu, ktoré sa bežne koná každý piatok, sa mimoriadne uskutoční už v pondelok, oznámil podľa portálu Moscow Timesna brífingu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Stretnutia sa zúčastnia stáli členovia rady – dvanásť pohlavárov vrátane šéfov všetkých bezpečnostných zložiek (ministerstvo obrany, ministerstva vnútra, tajná služba FSB a zahraničná rozviedka), predsedovia oboch komôr parlamentu, ako aj minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, bývalý Dmitrij Medvedev, ktorý je Putinovým zástupcom na čele bezpečnostnej rady a jej tajomník Nikolaj Patrušev.

Naposledy sa Bezpečnostná rada zišla v piatok 12. mája. Podľa Kremľa sa zaoberala otázkami účasti Ruska „v niektorých medzinárodných organizáciách“.

Nové, mimoriadne stretnutie zvolal Putin po správach o narastajúcich problémoch armády pri Bachmute, na ktorý ruské sily neúspešne útočia už viac ako trištvrte roka.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maliarová v noci na pondelok informovala, že Ozbrojené sily Ukrajiny dobyli viac ako desať pozícií ruských síl na severných a južných predmestiach Bachmutu, ktoré sa stalo dejiskom najdlhšej a najkrvavejšej bitky bezmála 15 mesiacov trvajúcej vojny. Podľa Maliarovej Ukrajinci postúpili o dva kilometre.

Ozbrojené sily Ukrajiny reálne „prelomili obranné postavenia“ ruských jednotiek, píše na Telegrame vojenský veliteľ Alexander Simonov. Front sa podľa neho „zatriasol“ západne od Kleščejevky, po čom ukrajinská armáda „vyčistila“ les východne od kanála Seversky Donec-Donbas.

„Útek“ ruskej armády z Bachmutu minulý týždeň ohlásil šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin, podľa ktorého sa situácia vyvíja „podľa najhoršieho z predpovedaných scenárov”. „Krídla sa rúcajú, front sa rúca,“ posťažoval sa zakladateľ žoldnierskej armády a dodal, že Ozbrojeným silám Ukrajiny sa podarilo opäť získať kontrolu nad cestou Časov Jar-Bachmut, po ktorej by sa do mesta mala dovážať munícia.

Ruské ministerstvo obrany označilo to, čo sa deje pri Bachmute, za „preskupenie“ s presunom do „výhodnejších obranných pozícií“ a zdôraznilo, a že žiaden prielom frontu nenastal.

Ukrajinské vojská postupujú v oblasti Bachmutu, a to napriek mimoriadne ťažkým podmienkam, oznámil v pondelok veliteľ ukrajinských pozemných síl Olexandr Syrskyj. Postup označil za prvý čiastkový úspech ukrajinských útočných operácií pri obrane Bachmutu.

„Postup našich vojsk v oblasti Bachmutu je prvým úspechom ofenzívy počas operácie s cieľom zaistiť ochranu Bachmutu,“ uviedol Syrskyj. „Posledných niekoľko dní ukázalo, že sme schopní postupovať vpred a likvidovať nepriateľa v mimoriadne zložitých podmienkach,“ zdôraznil.

Ukrajinský postup severozápadne od Bachmutu v oblasti medzi Bohdanivkou a Berchivkou potvrdil aj americký Inštitút pre štúdium vojny.

Z Luhansku, ďalšieho mesta na ukrajinskom Donbase, ktoré na rozdiel od Bachmutu leží ďaleko od frontovej línie, včera prišla správa o dvoch nových explóziách. Predstaviteľ miestnej proruskej správy Rodion Mirošnik na komunikačnej platforme Telegram napísal, že mesto pravdepodobne čelilo raketovému útoku, pričom podľa neho išlo o ukrajinský útok strelami Storm Shadow s dlhým doletom, ktorých dodávku na Ukrajinu minulý týždeň potvrdil Londýn.

Úder podľa Mirošnika zasiahol oblasť pri autobusovej stanici. Terčom podľa neho mohol byť areál bývalej vojenskej leteckej školy. Dve explózie otriasli Luhanskom aj koncom minulého týždňa.

Cez víkend ruská armáda utrpela jeden z naväčších neúspechov od spustenia invázie. Lietadlá a vrtuľníky letky, ktorá sa chystala bombardovať ukrajinskú Černihivskú oblasť, boli v prihraničnej Brianskej oblasti takmer naraz zostrelené.

Dva vrtuľníky Mi-8, stíhací bombardér Su-34 a stíhačka Su-35 sa nevrátili na svoje materské letisko. Podľa denníka Kommersant ich s najväčšou pravdepodobnosťou zostrelili rakety vzduch-vzduch. Kyjev sa k útoku neprihlásil, tvrdí, že Rusi si stíhačky a vrtuľníky zostrelili sami.

Zdroj: https://spravy.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com