Komentáre

(Nielen) prezidentku čaká rýchlokurz politickej geniality (komentár Ľubomíra Jaška)

Prezidentka má pred sebou rýchlokurz politickej geniality. Svojim odporcom sa nezavďačí, ani keby hovorila jazykmi anjelskými. Ostatným však môže ukázať rozumnú rozhodnosť a ochotu byť prítomnou v politickom virvare najbližších mesiacov.

Nevylial sa Váh, len posledná kvapka

Dôležitý víkend prezidentka zvládla dobre. Súčasne však počas neho prišla o posledné zvyšky podpory od politických strán.

Pre premiéra Hegera bude prezidentka navždy spojená so silným pocitom prehry a poníženia. V emočnom pretlaku rýchlo zabudne na to, že mu za to nemôže nikto iný, len on sám.

Igor Matovič ponúkol do éteru jeden z milióna nedokázateľných výmyslov. A opozičníci sa vrhli na obľúbenú disciplínu, keď s najväčšou hystériou reagujú na drobnosti a veľké témy radšej ignorujú.

Prezidentkina účasť na korunovácii Karla III. nikomu neublížila. Slovensko sa neprebúdzalo do tragického rána po zemetrasení alebo výbuchu Jaslovských Bohuníc. Ani sa nevylial Váh zo svojich brehov, len pretiekla posledná kvapka trpezlivosti a všetci uznali, že bez úradníckej vlády to ďalej nepôjde.

Prezidentka pružne zrýchlila jednotlivé kroky a krátko po „vnútornom“ rozklade vlády a chvíľu po návrate z Londýna vedela oznámiť aj meno budúceho premiéra. Všetko dôležité má nachystané v zálohe.

Väčšia šlamastika alebo príležitosť?

Postaviť novú vládu bude znamenať ešte veľkú hromadu hádok a obviňovania. Čím viac bude prezidentka vysvetľovať, o to zúrivejšie budú reakcie.

Z logiky úradníckej vlády je zrejmé, že nemá nič spoločné s ideologickými nálepkami. Napriek tomu sa treba nachystať na morálnu inkvizíciu, ktorá bude vyhľadávať v novej vláde úradníckych progresívcov.

Zostáva záhadou, čo bude ich poznávacím znamením. Príde na odhalenia intímneho charakteru alebo sa budú na ich rodinných fotkách hľadať dúhové stužky?

Nielen prezidentku v závere jej mandátu čakajú zaujímavé časy. Smer môže paradoxne o svoje pozície prísť. Bez vystreľovania na koaličnú vládu nemá Ficova politika chuť a energiu. Jeho „genialita“ je totiž postavená výlučne na konflikte.

Demokrati s veľkým D to budú mať ťažké, a nielen kvôli tomu, že sa vytratia z hlavného javiska. A tým ostatným s malým d môže zostať viac času na preorganizovanie sa tak, aby neignorovali hrozby, ale z tejto situácie spravili príležitosť. Aj to sa dá…

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com