Komentáre

Trójske kone medzi nami: Ako Putinovi priaznivci v Európe rozdeľujú Západ

Geopolitická krajina Európy prechádza seizmickou zmenou, pretože Rusko naďalej využíva svojich sympatizantov na rozdeľovanie a oslabovanie Európskej únie (EÚ) a Severoatlantickej aliancie (NATO). Ruský režim už roky obviňuje zo svojich problémov Západ, najmä Európu a USA, a stavia sa do pozície obrancu pred touto “hrozbou”. Úplnou inváziou na Ukrajinu Rusko vystupňovalo svoju hybridnú vojnu proti Európe, pričom využíva mimovládne organizácie, politikov a expertov na presadzovanie dialógu s Moskvou.

Konečným cieľom Vladimira Putina je oslabiť EÚ a NATO, vyvolať rozkol v týchto organizáciách a zvýšiť tak ruský vplyv. Moskva aktívne zavádza “stúpencov” Ruska a “ruského mieru” do európskych krajín a využíva ich ako “trójskeho koňa” na presadzovanie svojich záujmov. Po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu a začatí rozsiahlej vojenskej pomoci ukrajinským ozbrojeným silám Moskva zintenzívnila svoje úsilie vyvolať rozkol v EÚ, aby prinútila Západ k ústupkom.

Úspech ruskej propagandy v Európe bol značný, mnohí ľudia verili, že dialóg s Moskvou je najlepším postupom. Takýto postoj však ignoruje agresiu Ruska voči jeho susedom a jeho pokusy o podkopanie európskej bezpečnosti. Jasným príkladom je situácia na Ukrajine, kde ruské sily okupujú časti Ukrajiny a destabilizujú región. Víťazstvo Ukrajiny je kľúčové pre bezpečnosť celej Európy, pretože by bolo signálom, že Rusko nemôže bez následkov porušovať medzinárodné normy a hranice.

Rozkol, ktorý spôsobili Putinovi stúpenci v Európe, je jedinečnou hybridnou hrozbou pre Západ a jeho nadnárodné inštitúcie. Je to hrozba, ktorej sa nedá čeliť tradičnými prostriedkami a na jej riešenie je potrebné koordinované úsilie. EÚ a NATO musia spolupracovať, aby čelili propagande a vplyvovým kampaniam ruského režimu a jeho podporovateľov. To si vyžaduje komplexnú stratégiu, ktorá zahŕňa úsilie o boj proti dezinformáciám, zvýšenie kybernetickej bezpečnosti a posilnenie inštitúcií EÚ a NATO.

Na záver možno konštatovať, že Putinovi stúpenci v Európe rozdeľujú Západ a oslabujú inštitúcie, ktoré priniesli tomuto kontinentu mier a prosperitu. Táto hrozba je reálna a na jej odvrátenie je potrebné koordinované úsilie EÚ a NATO. Úspech Ukrajiny v jej boji proti ruskej agresii je kľúčový pre bezpečnosť celej Európy a je načase, aby sa Západ spojil a bránil svoje hodnoty a záujmy.

Autor: Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com