Svet

Námestie v Paríži zachvátili plamene: Polícia musela voči demonštrantom radikálne zakročiť

Francúzska polícia zasahovala vo štvrtok večer slzotvorným plynom a vodným delom voči tisíckam demonštrantom, ktorí sa na námestí v centre Paríža zišli na spontánnom proteste proti dôchodkovej reforme presadzovanej prezidentom Emmanuelom Macronom.

Polícia informovala, že zadržala osem ľudí. TASR o tom píše podľa správ agentúr Reuters a AFP. Na námestí Place de la Concorde neďaleko parlamentu sa zhromaždilo približne 7000 ľudí. Protest sa snažili rozohnať skupiny policajtov s obuškami a štítmi. Nasadené bolo aj vodné delo, nakoľko uprostred námestia demonštranti založili požiar.

Policajti sa podľa spravodajcov z AFP pokúšali slzotvorným plynom demonštrantov zatlačiť, respektíve dostať ich preč od mosta vedúceho k Národnému zhromaždeniu, a síce dolnej komore parlamentu. Spravodajca agentúry Reuters uviedol, že niektorí z demonštrantov hádzali na policajtov dlažobné kocky.

Francúzska premiérka Elisabeth Borneová predtým vo štvrtok oznámila, že jej vláda presadí – pomocou článku ústavy, ktorý to umožňuje – reformu dôchodkového systému aj bez hlasovania v Národnom zhromaždení. V dolnej komore parlamentu, kde sa o reforme malo práve hlasovať, by totiž menšinová vláda nedokázala získať dostatočnú odporu. Horná komora parlamentu, a síce Senát, kompromisný návrh tejto reformy odobrila ešte vo štvrtok dopoludnia.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com