Svet

Čína, Irán a Rusko začali spoločné námorné cvičenie: Zapojiť sa majú aj ďalšie krajiny! Čo na to Amerika?

Čínske ministerstvo obrany v stredu oznámilo, že spolu s Iránom a Ruskom sa zapojí do spoločného námorného cvičenia v Ománskom zálive. Potrvá do nedele 19. marca. Do manévrov “Bezpečnostné puto 2023” sa zapoja aj ďalšie krajiny, doplnilo čínske ministerstvo bez uvedenia podrobností.

TASR informuje podľa portálu britského denníka The Guardian. Cvičenia “pomôžu prehĺbiť praktickú spoluprácu medzi námornými silami účastníckych krajín – a dodať pozitívnu energiu regionálnemu mieru a stabilite”, napísalo ministerstvo.

Biely dom nie je spoločnými taktickými cvičeniami znepokojený, vyhlásil hovorca John Kirby. “Samozrejme, budeme to sledovať, monitorovať, aby sme mali istotu, že z tohto cvičenia neplynie žiadna hrozba pre naše národné bezpečnostné záujmy alebo záujmy našich spojencov a partnerov v regióne. Ale štáty mávajú cvičenia. My ich máme neustále. Budeme to sledovať najlepšie, ako vieme,” povedal pre americkú televíziu CNN.

Čína a Irán zostali spojencami Ruska aj počas jeho invázie na Ukrajinu. Irán zásobuje Moskvu dronmi, ktorá nimi útočí na ukrajinskom území. Peking nezásobuje Rusko zbraňami a ani inváziu otvorene nepodporuje, ale zachováva si s ním blízke obchodné vzťahy a odmieta vojnu odsúdiť.

Ománsky záliv leží v severozápadnej časti Arabského mora. Na západe je spojený Hormuzským prielivom s Perzským zálivom. Rusko, Čína a Irán mali podobné cvičenia aj vlani a v roku 2019.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com