Komentáre

Týždeň vo svetových médiách: Ešte že už ide do p.dele! Topolánkov komentár na „hviezdenie“ Zemana

V tomto prehľade sa okrem témy z titulky dozviete aj o víťazovi volieb v Estónsku či demonštráciách v Gruzínsku. No a končiť budeme v USA, kde Trump recituje svoju prísahu do piesne väzňov z útoku na Capitol.

Novinky: Topolánek šťavnato okomentoval Zemana

Český prezident Miloš Zeman nesklamal ani v posledných hodinách, ktoré strávil vo funkcii prezidenta. Na stanici CNN Prima News v rozhovore uviedol, že „podporovať Tchajwan je ako podporovať heinleinovcov“. Expremiér Mirek Topolánek okomentoval jeho slová vyhlásením: „Ešteže už ide do p.dele!“

Zeman v rozhovore pre CNN Prima News uviedol, že „Česko je proexportná ekonomika a prezident by mal podporovať vývoz do Číny namiesto toho, aby robil protchajwanské provokácie, ktoré majú odvetné kroky“. Narážal tým zrejme na telefonát Petra Pavla s predstaviteľmi Tchajwanu tesne po tom, ako vyhral prezidentské voľby.

Kritici podľa Novinky.cz Zemanovi pripomínajú aj faktickú nezrovnalosť v jeho výroku. Heinleinovci boli etnickou menšinou v Českej republike, ktorá sa usilovala o odtrhnutie sudetského pohraničia a jeho pripojenie k Nemecku. Na Tchajwan však utiekli „praví“ Číňania, ktorí nesúhlasili s komunistickou orientáciou Pekingu.

Exprezident Zeman vo svojej funkcii niekoľkokrát vyjadril obdiv Číne a sníval o tom, že Česko sa stane euroázijským tigrom, ktorý bude priťahovať čínske investície. Jeho túžby sa však nenaplnili a jeho nástupca Petr Pavel má vočí Číne oveľa rezervovanejší postoj.

Euronews: Voľby v Estónsku vyhrala strana doterajšej premiérky

Parlamentné voľby v Estónsku vyhrala Reformná strana doterajšej premiérky Kaji Kallasovej. Celkovo získala 31,2 percenta hlasov, čo predstavuje 37 mandátov v 101 člennom estónskom parlamente. Druhá skončila hlavná opozičná Konzervatívna ľudová strana Estónska (EKRE) so 16,1 percentami. EKRE tak získa 17 mandátov, čo je o dva menej než doteraz. V parlamente zasadne ešte ľavicová Estónska strana stredu (16 mandátov), zoskupenie Estónsko 200 (14 kresiel), Sociálnodemokratická strana (9 kresiel) a pravicová Vlasť (8 mandátov).

Súčasné výsledky naznačuú, že Kallasová zostane premiérkou a Estónsko si zachová svoj proukrajinský kurz. Reformná strana je totiž jedným z najväčších zástancov vojenskej pomoci Ukrajine, uvádza Euronews. Naproti tomu EKRE má pri vyzbrojovaní Ukrajiny konzervatívnejší prístup a poukazuje na to, že zbrane dodané Ukrajincom môžu raz Estónsku chýbať pri obrane svojej vlastnej krajiny. Estónsko je však členom NATO, a tak prípadný ruský útok na túto krajinu by vyvolal obrannú reakciu celej aliancie.

CBS: Gruzínska vláda nepredloží zákon o zahraničných agentoch

Americká CBS na svojich stránkach zverejnila video, v ktorom vysvetľuje podstatu demonštrácií v Gruzínsku. V Tbilisi demonštrovali minulý týžden niekoľko dní za sebou tisícky ľudí proti zákonu, ktorý chcela predložiť gruzínska vládna strana Gruzínsky sen.

Zákon, ktorý protestujúci označili za „ruský“ mal prinútiť mimovládne organizácie s podielom viac než 20 percent zahraničného kapitálu aby sa registrovali ako „zahraniční agenti“ a boli pod kontrolou ministerstva spravodlivosti. Podobný zákon má aj Rusko.

Po masívnych protestoch v uliciach gruzínskych miest a nátlaku prezidentky krajiny Salome Zurabišviliovej, ktorá sa stavala taktiež proti zákonu, Gruzínsky sen nakoniec prisľúbil, že svoj návrh legislatívy stiahne. Protestujúci však naďalej zostali v uliciach, jednak preto, že strane Gruzínsky sen neveria a jednak preto aby poukázali na to, že vláda nabrala v posledných mesiacoch proruský kurz.

CNN: Trump recituje vo videu väzňov z útoku na Capitol

Bývalý americký prezident Donald Trump sa objavil na nahrávke väzňov, ktorí putovali za mreže po útoku na Capitol dňa 6. januára 2021. Väzni naspievali pieseň Justice for All (Spravodlivosť pre všetkých), v ktorej Trump recituje časť svojej prezidentskej prísahy. Exprezident tak vyhovel prosbe skupiny občanov podporujúcich väzňov, ktorí boli odsúdení za účasť na útoku na Capitol, uvádza CNN. Ako prvý priniesol správu o tejto piesni časopis Forbes.

Donald Trump tvrdí, že jeho účasť na projekte nemá nič spoločné s nadchádzajúcou prezidentskou kampaňou. Súčasne však uviedol, že ak vyhrá prezidentské voľby, tak veľmi vážne uvažuje o tom, že väzňov z útoku na Capitol oslobodí. Celkovo bolo z útoku na Capitol obvinených 985 ľudí, z toho vyše 500 priznalo pred súdom svoju vinu.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com