Svet

„Český Trump“ pobúril Poľsko: Severní susedia píšu o Babišovi a jeho kontroverzných vyhláseniach

„Som za mier, nechcem vojnu,“ opakuje Andrej Babiš počas kampane v súvislosti s ruskou vojenskou agresiou na Ukrajine.

Poliaci zostali prekvapení z vyjadrení bývalého českého premiéra Andreja Babiša. V nedeľnej prezidentskej debate, ktorú absolvoval a generálom vo výslužbe Petrom Pavlom, uviedol, že v prípade útoku na susedné Poľsko alebo pobaltské štáty by neposlal českých vojakov na pomoc.

„Určite nie, určite nie a ja si myslím, že je potrebné hovoriť o mieri,” vyhlásil vo večernom dueli po tom, čo mu moderátor Českej televízie dvakrát zopakoval otázku, či by malo Česko splniť svoje spojenecké záväzky a poslať vojakov na pomoc Poľsku alebo do Pobaltia, keby boli napadnuté.

Poľsko aj Pobaltie sú rovnako ako Česko a Slovensko členmi NATO. V rámci aliancie sa členské štáty zaviazali, že v prípade napadnutia si vzájomne prídu na pomoc.

„Prekvapivé slová kandidáta na českého prezidenta, referovalo rádio 24.pl. Zároveň upozornilo, že jeho protikandidát Petr Pavel pripomenul Babišovi, že podľa 5. článku Severoatlantickej zmluvy by bolo povinnosťou Česka podieľať sa na obrane spojencov.

Reputácia Babiša

Pavel v debate tiež taktiež poznamenal, že pokiaľ je Česko členom takejto organizácie, nevyužíva len kolektívnu obranu, ale tiež niečím prispieva. „Spoločný postup v prípade útoku na inú krajinu je našou povinnosťou,“ vyhlásil víťaz 1. kola prezidentských volieb.

Poľská verzia BusinessInsider označila Babiša za „osobnosť plnú kontroverzií“. V nedeľnom komentári – vydanom len pár hodín pred prekvapivými vyjadreniami – napísala o Babišovi, že je „český Trump“, ktorý sa „vracia do hry”.

Taktiež mu u našich severných susedov nevedeli zabudnúť, že sa o poľských potravinách v minulosti vulgárne vyjadroval.

„Bratislavčan Babiš nemá medzi súpermi dobrú reputáciu,“ pripomenul BussinessInsider aj jeho slovenský pôvod. Diskusia bola podľa neho „plná vzájomného obviňovania z klamstiev”.

„Ostrej debaty, plnej vzájomných obviňovaní z klamstiev, sa expremiér Babiš na poslednú chvíľu rozhodol zúčastniť,“ pridal sa Onet.pl.

Vyjadrenia korigoval

Pripomenul tiež otázku moderátora, prečo Babiš prišiel do debaty. Počas prvého kola ich totiž s ostatnými kandidátmi neabsolvoval. Prehodnotiť postoj mu podľa jeho slov pomohla kázeň cez omšu za vlasť.

„Boli sme dnes na omši, ktorú praktizoval kardinál (Jan, pozn.) Graubner a vlastne nás vyzval a hovoril, že aj Ježiš vyzýva ľudí – začnite myslieť inak. A hovoril o pravde, láske a spravodlivosti. Takže som začal myslieť inak, zmenil som názor,“ zdôvodňoval nedeľnú príhodu s pražských arbiskupom, ktorý ale v skutočnosti nemá hodnosť kardinála.

Babiš napokon po debate svoje tvrdenia korigoval. Na Twitteri uviedol, že by spojenecké záväzky Česka nespochybnil.

„Ak by došlo reálne k napadnutiu, pochopiteľne by som dodržal článok 5. O tom nie je debata,” napísal s tým, že v debate „vôbec nechcel odpovedať na hypotetickú otázku o napadnutí Poľska alebo Pobaltia”. Je podľa neho zodpovednosťou svetových politikov, aby vojne zabránili.

Česká ministerka obrany Jana Černochová v reakcii na Babišove slová povedala, že si ich nevie vysvetliť.

„Sme členom NATO, ktoré je založené na princípe jeden za všetkých, všetci za jedného. Vie to vláda, vie to väčšina spoločnosti, ktorá podporuje členstvo v Aliancii. Mal by to vedieť aj poslanec Babiš, pretože je to kľúčová garancia bezpečnosti Českej republiky,“ uviedla na sociálnej sieti.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com