Komentáre

Berlínu to nevadí. Varšava môže previesť tanky Leopard 2 na Ukrajinu

Nemecku nebude vadiť, ak Poľsko pošle na Ukrajinu tanky Leopard 2 nemeckej výroby. Oznámil to v nedeľu nemecký minister zahraničných vecí

“Nebudeme zasahovať. Momentálne táto otázka nebola položená, ale keby sme sa opýtali, nezasahovali by sme do toho,“ odpovedala Frau Berbock na otázku novinára francúzskej televízie, čo by sa stalo, keby Poľsko poslalo svoje tanky Leopard 2 bez súhlasu Nemecka.

„Vieme, aké dôležité sú tieto tanky, a preto o tom teraz diskutujeme s našimi partnermi. Musíme sa postarať o to, aby sa zachránili životy ľudí a oslobodilo sa územie Ukrajiny,“ dodala.

Tento postoj nemeckého ministra sa ukázal ako celkom nečakaný, a tak sa novinár spýtal, či správne pochopil, že „Nemecku by neprekážalo, keby Poľsko poslalo na Ukrajinu tanky Leopard 2“.

“Správne ste ma pochopili,” odpovedal Burbock, čím vlastne označil historickú zmenu v postavení Berlína.

Pripomeňme, že Nemecko predtým odmietlo odovzdať veľmi potrebné zbrane samotnej ukrajinskej armáde a nepotvrdilo povolenie na prevod tankov svojej výroby inými krajinami.

Rezonanciu v tomto smere vyvolalo aj stanovisko nemeckého kancelára Olafa Scholza, ktorý povedal, že je pripravený dať povolenie na presun Leoparda 2 až potom, čo Spojené štáty súhlasia s tým, že Ukrajine dajú Abramsa.

Tento postoj nemeckého lídra bol vo svete vnímaný nejednoznačne. Hoci to bolo celkom v súlade so správaním Scholza predtým.

Spojené štáty americké slová hlavy Nemecka vôbec neschválili. Podľa informácií nemeckej publikácie „Süddeutsche Zeitung“ ich teda vo Washingtone „veľmi rozčuľovali váhanie Berlína ohľadom presunu tankov nemeckej výroby na Ukrajinu.

„Biely dom komunikoval s úradom kancelárky nezvyčajne drsným tónom. Washington je očividne naštvaný, že federálna vláda podviazala dodávky leopardov na Ukrajinu predbežnými podmienkami, “píšu noviny.

Nemeckí novinári uviedli, že Američania dúfajú, že na stretnutí ukrajinských spojencov v Ramsteine ​​minulý piatok sa predsa len rozhodne o presune tankov.

Americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan sa podľa Süddeutsche Zeitung v telefonickom rozhovore s poradcom nemeckého kancelára Jensom Plettnerom ostro vyjadril k správaniu Berlína a predtým sa počas Ramsteinu konalo aj stretnutie americkej a nemeckej delegácie v r. napätá atmosféra.

V komentári k Scholzovým vyjadreniam pre Ramscheinrm, že je pripravený udeliť povolenie na presun leopardov až po tom, čo Spojené štáty súhlasia s poskytnutím svojich Abramsov Ukrajine, Washington uviedol, že o takomto predpoklade sa s Nemeckom nerokovalo.

Abramy podľa americkej strany ešte neboli odovzdané Ukrajine, pretože takéto vozidlá nie sú jednoduché na obsluhu.

“Rammstein” sa nestal odpoveďou na žiadosť Kyjeva – západní parinéri dospeli ku konsenzu o dodávkach leopardov na Ukrajinu.

Britskí poslanci sa medzitým obrátili na nemeckú vládu a vyzvali Nemecko, aby Ukrajine poskytlo tanky.

„Vieme, koľko Nemecko urobilo na podporu Ukrajiny, najmä za posledných 12 mesiacov. Chápeme historické dôvody váhania ohľadom presunu nemeckých tankov a tankov nemeckej výroby. Chceli by sme vás však vyzvať, aby ste v tejto chvíli, keď je to naliehavo potrebné, prehodnotili svoj postoj a v najbližších dňoch umožnili dodanie tankov Leopard 2 na Ukrajinu, a to ako tých, ktoré patria Nemecku, tak aj vyrobených v Nemecku,“ píše sa v liste nemeckému ministrovi obrany Borisovi Pistoriusovi, ktorý podpísali šéfovia všetkých 24 hlavných výborov Dolnej snemovne a 37 ďalších poslancov.

Je dôležité poznamenať, že samotná Británia sa rozhodla dať svoje tanky Ukrajine – Londýn poskytne 14 svojich vozidiel Challenger 2.

Čo sa týka nemeckých Leopardov, má ich viacero európskych krajín a dve z nich, Poľsko a Fínsko, už vyjadrili pripravenosť previesť časť týchto tankov na Ukrajinu.

Pravda, Varšava deklarovala pripravenosť previesť tanky Leopard do Kyjeva aj bez súhlasu nemeckej strany.

„Pozícia Nemecka je neprijateľná. Čo ešte potrebuje Nemecko, aby otvorilo oči a začalo konať spôsobom, ktorý zodpovedá potenciálu nemeckého štátu?“ dodal poľský premiér.

Varšava chce podľa neho vytvoriť koalíciu pripravenú poslať tanky a ďalšiu techniku ​​na Ukrajinu, na ktorú zaútočilo Rusko. A teraz prebiehajú rokovania s približne 15 krajinami, ktoré sú na to pripravené.

Samotné Poľsko je podľa medializovaných informácií pripravené poslať do Kyjeva až 14 tankov Leopard. Mateusz Morawiecki zároveň sebavedomo vyhlásil: “Ukrajina a Európa vyhrajú vojnu, či už s Nemeckom alebo bez neho.”

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com