Slovensko

Slovensko si tento rok predčasne vyberie nový parlament: Budeme na voľby čakať 8 mesiacov? Aké možnosti sú v hre!

Už je to nevyhnutné. Slovensko tento rok čakajú predčasné voľby, no otvorená ostáva otázka, kedy sa ich dočkáme. Zatiaľ sa ako najpravdepodobnejší variant skloňuje koniec septembra – v hre je dátum 30. 9., ale úplne vylúčený ešte nie je ani jún tohto roka. V stredu popoludní sa prvýkrát stretli lídri bývalej štvorkoalície, aby sa dohodli na tom, kedy Slováci opäť pôjdu k volebným urnám.

Konečne sa posunuli, ale stále nie je vymaľované. V súčasnosti sa v zákulisí slovenskej politiky odohrávajú rokovania, ktoré sa môžu skončiť takmer hocijako. Ich záverom má byť dohoda na predčasných voľbách, ale vo vzduchu lieta niekoľko termínov, kedy by sa mohli konať.

Bývalá koalícia ako ideálny termín spomína koniec septembra, no opozícia o tom nechce ani počuť. Potrebuje sa pritom nájsť aspoň 90 hlasov poslancov, aby sa voľby mohli vyhlásiť. Najprv aj tak poslanci musia schváliť zmenu ústavy, ktorá by skrátenie volebného obdobia povoľovala. S tým by nemal byť väčší problém, horšia bude následná dohoda na samotných voľbách. Rôzne skupinky v parlamente totiž odmietajú ich konanie, čiže dohodnúť sa napokon môže aj koalícia s opozíciou.

V stredu popoludní sa lídri stretli na Úrade vlády SR, kam ich zavolal premiér Heger. Postupne prichádzali Igor Matovič, Boris Kollár, Veronika Remišová aj Richard Sulík. „Myslím si, že dôjde k dohode. Ak nedôjde, my vieme žiť aj s úradníckou vládou,“ povedal Sulík. Kollár dodal, že od Matoviča ani Hegera sa ešte nedozvedeli stanovisko, lebo si to musia prebrať v strane.

„My sme deklarovali, že ich chceme čo najskôr, júnové, ale sme ochotní pristúpiť aj na kompromis,“ dodal Kollár. Premiér Heger potvrdil aj dátum, o ktorom sa zhovárajú. „Hovoríme o 30. septembri ako o termíne predčasných volieb. Tento termín si musia prejsť poslanecké kluby, ďalšie stretnutie bude v nedeľu večer,“ povedal s tým, že ešte pokračujú v debatách v nedeľu.

Hegerovi dohoda predĺži mandát 

Radoslav Štefančík, politológ

– Je veľmi ťažké predpovedať budúci vývoj, keď jeden hovorí A, druhý hovorí B a tretí hovorí C. Keď sa pozrieme na lídrov strán koalície plus SaS, tak si uvedomíme, že ich názory si často protirečia. Asi ťažko sa dá vopred odhadovať, či sa im podarí konkrétne dohodnúť. Ale vzhľadom na to, že predčasné voľby dokážu vyriešiť tú mizériu v parlamente a vo vládnej koalícii, bolo by na mieste, aby sa Eduard Heger spolu s ostatnými lídrami dohodol na termíne konania predčasných volieb, ako aj na zmene ústavy, ktorá tieto predčasné voľby umožní, pretože mu to môže predĺžiť jeho mandát. Nepredpokladám totiž, že prezidentka, ktorá má možnosť odvolať Hegera kedykoľvek, ho odvolá, pokiaľ jej jasne oznámi, že vtedy a vtedy bude termín predčasných volieb.

Aké možnosti sú v hre

1. Voľby v septembri

– Zatiaľ všetky náznaky smerujú k tomu, že predčasné voľby Slovensko zažije na konci septembra. Tento dátum sa skloňuje už niekoľko týždňov a aj posledné vyjadrenia lídrov tomu napovedajú. „Aktuálne sa ako najreálnejší javí jesenný termín,“ povedal premiér Eduard Heger. Rovnaký postoj si osvojili aj predstavitelia SaS. „Naším cieľom je vyhnúť sa ústavnému chaosu, a preto podporujeme septembrový termín,“ uviedol Richard Sulík.

Podľa neho to je vhodné preto, že môžu byť definitívne ukončené aj dôležité kauzy na súde. Boris Kollár so Sme rodina tvrdí, že podporujú júnové konanie volieb, ale sú ochotní pristúpiť na kompromis. „Keď sa väčšinoví partneri dohodnú, že to je možné urobiť len v septembri, nebudeme sa hádzať o zem a budeme s tým súhlasiť. Musíme nájsť také riešenie, s ktorým bude každý spokojný,“ dodal predseda parlamentu.

2. Voľby v júni

Napriek tomu, že vo väčšine strán bývalej koalície panuje zhoda na predčasných voľbách v septembri, tak opozícia na čele s Hlasom by ich chcela čo najskôr. „Tvrdia, že kompromis je septembrový termín. Kollár a opozícia preferujú júnový termín, potom existuje ešte ten septembrový. O akom kompromise hovoria?“ dožaduje sa Peter Pellegrini. „Mať voľby v júni je podstatne lepšie nie pre politické strany, ale pre novú vládu, aby mohla v tomto zložitom období pripraviť štátny rozpočet na rok 2024,“ uviedol Pellegrini.

Robert Fico zo Smeru tvrdí, že „nevidí dôvod, prečo by zločinci v koalícii mali nerušene ‚vládnuť a kradnúť‘ ďalších deväť mesiacov“. „Smer jasne preferuje termín volieb v júni 2023,“ dodal. Rovnako o tom hovorí odídenec od kotlebovcov Tomáš Taraba, ktorý združuje nezaradenú trojicu poslancov: „Primárne som za jún, nie je už najmenší dôvod baviť sa dnes o septembri, keď už je očividné, že tá vláda nemá legitimitu ani podporu, nedáva už zmysel, aby sme sa bavili o septembri.“

3. Pat a ťah prezidentky

Ohľadom termínu volieb však môže nastať ešte pekná roztržka a isté nie je ani to, že sa poslancom nakoniec podarí nájsť nejakú zhodu. Rozdrobený parlament totiž sľubuje, že každý presadzuje vlastné záujmy, a tak sa nemusí poskladať 90 hlasov na zmenu ústavy a ich následné vyhlásenie. Predčasné voľby totiž nepodporuje strana Za ľudí, ktorá má síce troch poslancov, no môžu chýbať, ak opozícia nepristúpi na dohodu na voľbách v septembri. „Za predčasné voľby ako darček Ficovi a extrému hlasovať nebudeme,“ uviedli zo Za ľudí.

Rovnako je otázna jedenástka poslancov, ktorí sa odtrhli z OĽaNO a zastrešuje ich minister Ján Budaj. „Poslankyne a poslanci Občiansko-demokratickej platformy sú od začiatku koaličnej krízy proti jej riešeniu v podobe predčasných volieb. Platforma si počká na výsledok rokovaní medzi OĽaNO, SaS, Sme rodina a Za ľudí a následne sa k téme vyjadríme,“ skonštatovali. V tom prípade by zasiahla prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá by vymenovala svoju úradnícku vládu.

Postoje strán

  • SaS – voľby v septembri
  • Sme rodina – voľby v júni/septembri
  • OĽaNO – idú debatovať v klube
  • Za ľudí – odmietajú predčasné voľby

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com