Svet

Helikoptéra s ministrom († 42) spadla na škôlku: Čo prezradilo svedectvo nešťastia?

Akoby nestačila ruská agresia. Ukrajinu postihlo nešťastie, keď sa pri Kyjeve zrútil na škôlku vrtuľník. Pri havárii zahynulo 14 ľudí vrátane ministra vnútra Denysa Monastyrského († 42). Medzi obeťami sú aj deti.

V helikoptére typu Airbus H225 letelo deväť ľudí vrátane ministra Monastyrského, jeho prvého námestníka Jevhenija Jenina a štátneho tajomníka Jurija Lubkovyča. Nešťastie sa stalo v meste Brovary na východnom okraji Kyjeva. Podľa svedkov stroj letel rovno nízko nad zemou a nejavil žiadne známky problémov.

Bola však hmla a tma. Pre výpadky elektriny po ruských útokoch sa totiž v domoch nesvietilo. Je možné, že pilot stratil orientáciu. Objavilo sa však aj svedectvo, podľa ktorého vrtuľník horel už počas letu. Nad sídliskom trikrát zakrúžil, akoby medzi vysokými panelákmi hľadal miesto na pristátie.

Potom začal prudko klesať, narazil do budovy škôlky a zrútil sa pri susednej bytovke. Škôlka začala horieť a museli ju evakuovať. Okrem 9 ľudí v helikoptére zomrelo aj 5 ľudí na zemi vrátane jedného dieťaťa. Zranených bolo 30 osôb, z toho 12 detí. Pôvodné správy hovorili o 18 mŕtvych. Príčina nešťastia sa vyšetruje.

Helikoptéry H225 sú pôvodne francúzske stroje, ktoré sa predtým označovali ako Eurocopter EC225 Super Puma. Ukrajinské ministerstvo vnútra ich zakúpilo 21, dodávali sa od roku 2018. Havarovaný stroj patril záchrannej službe.

Denys Monastyrskyj bol vyštudovaný právnik. Od roku 2019 bol poslancom za stranu Sluha národa prezidenta Volodymyra Zelenského. Ministrom vnútra sa stal v júli 2021. Po začiatku ruskej invázie často navštevoval zničené mestá a angažoval sa pri výmenách zajatcov.

Airbus H225

  • pôvodne francúzsky typ EC225 Super Puma
  • Ukrajina ich kúpila 21 ešte pred vojnou
  • minister vnútra Denys Monastyrskyj, jeho zástupca a štátny tajomník leteli do Charkova

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com