Ekonomika

Ceny plynu v Európe pokračujú v utorok po rannom oživení v poklese

Veľkoobchodné ceny zemného plynu v Európe v utorok po počiatočnom raste pokračujú v poklese a pohybujú sa v blízkosti 16-mesačných miním. Ponuka totiž zostáva vysoká a dopyt je aj napriek nižším cenám utlmený.

Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci na burze TTF v Amsterdame v utorok klesol až o 7,3 percenta po tom, ako sa najprv ráno posilnil o 4,6 percenta. O 11.16 h SEČ sa obchodoval so stratou 2,96 percenta po 53,815 eura za megawatthodinu (MWh). TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Cena európskeho referenčného kontraktu na plyn sa v utorok dostala na najnižšiu úroveň od septembra 2021. Minulý týždeň zaznamenala piaty týždňový pokles po sebe a od začiatku roka padla už o viac než 22 percent.

Európske ceny plynu teda pokračujú v poklese aj napriek aktuálnemu ochladeniu v regióne. To ukazuje dramatickú zmenu situácie na trhu v priebehu uplynulého mesiaca. Európske zásobníky sú naplnené na 80 percent, čo je výrazne nad priemerom pre toto ročné obdobie z uplynulých rokov, a dodávky skvapalneného zemného plynu (LNG) zostávajú vysoké.

Podľa predpovedí by sa na budúci týždeň malo v Európe opäť otepliť. Európska spotreba plynu je aktuálne približne o 16 percent nižšia v porovnaní s 5-ročným priemerom a nič nenasvedčuje, že zlacnenie by mohlo v krátkodobom horizonte spôsobiť oživenie dopytu.

Obchodníci teraz budú pozorne sledovať predovšetkým oživovanie čínskej ekonomiky po uvoľnení protipandemických reštrikcií. Prudký nárast dopytu v Číne by totiž mohol spôsobiť pokles dodávok LNG do Európy. BloombergNEF odhaduje, že spotreba plynu v Číne bude počas leta o deväť percent vyššia ako pred rokom.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com