Komentáre

Orbánov systém ekonomicky nefunguje. Maďari sú najchudobnejší v strednej Európe

Maďarský premiér Viktor Orbán bol vždy dobrý rečník, ktorý dokázal svojimi prejavmi zaujať. Niekedy v pozitívnom, často negatívnom slova zmysle, ale zaujať dokázal. Pred Vianocami predniesol Orbán jeden zo svojich ďalších prejavov. A to na zasadnutí Nadácie Kálmána Szélla, pomenovanej, ako už je v orbánovskom Maďarsku zvykom, po jednom z uhorských politikov. Tento konkrétny bol ministerským predsedom na prelome 19. a 20. storočia.

V duchu nostalgie po Veľkom Uhorsku sa niesol aj Orbánov prejav, v ktorom okrem iného vyhlásil, že najväčšou výzvou budúceho desaťročia je pre Maďarsko cieľ stať sa „regionálnou veľmocou“.

Ponechajme tieto sny pri stále sa znižujúcom počte obyvateľstva dnes už len deväťmiliónové krajiny bokom. A zastavme sa u trochu konkrétnejšieho cieľa, ktorý Orbán predniesol. Pretože ten je takpovediac kontrolovateľný. “V súčasnej dobe je zrejmé, že najväčšou strategickou výzvou, pred ktorou bude Maďarsko v budúcom desaťročí stáť, je opustenie skupiny krajín so strednými príjmami a dohnanie vyspelých krajín,” vyhlásil maďarský premiér.

Poďme sa pozrieť na to, ako sa Orbánovi v tejto súvislosti darilo v minulých už viac ako dvanástich rokoch, v ktorých vedie Maďarsko. Na začiatku je pre férovosť treba povedať, že v roku 2010 zachraňoval Orbán Maďarsko takpovediac hrobárovi z lopaty. Sériou rôznych neštandardných opatrení zabránil tomu, aby krajina padla do finančnej krízy gréckeho typu. Cenou za to bolo vypísanie rôznych daní a predovšetkým vyrabovanie súkromných dôchodkových fondov, do ktorých si Maďari vo veľkom sporili.

Krach dotovaných cien palív a potravín

Lenže to už je, ako znova pripomínam, dvanásť rokov. Odvtedy sa Maďarsku pod vedením Viktora Orbána nepodarilo nikdy úplne spamätať.

Podľa nedávno zverejnených dát Eurostatu za rok 2021 bol celoročný príjem v prepočte na eurá v Maďarsku jednoznačne najnižší z celej Visegrádskej štvorky. Zatiaľ čo priemerný maďarský ročný príjem bol 12620 eur, priemerný poľský 14430 eur. Veľkou výzvou je potom pre Budapešť výsledok Slovenska, tradične vždy chudobnejšieho ako dnešné Maďarsko. Slovenský ročný príjem bol totiž 16160 eur.

A keď vezmeme do úvahy regionálne rozdiely Slovenska, potom platí veta jedného môjho kolegu, ktorý donedávna v Bratislave pracoval. A ktorý tvrdí, že sa v Bratislave dnes zarába rovnako alebo viac ako v Prahe. Ostatne Česko ako celok vyšlo len o niečo lepšie ako Slovensko. Ročný priemerný český príjem sa dostal v roku 2021 totiž na 18 170 eur.

Keď vezmeme v prípade Maďarska do úvahy ďalšie ukazovatele a najnovšie dáta, ako najvyššiu infláciu, krach dotovaných cien palív a potravín a najvyššiu daň z pridanej hodnoty v celej strednej Európe, máme tu výsledok. Orbánova politika ekonomicky nefunguje.

Rastúca životná úroveň bola navyše doteraz základom Orbánovej zmluvy s tou časťou obyvateľstva, ktorá ho cez nedemokratické excesy volila. Viktor Orbán má teda problém. Problém, na ktorý žiadne prejavy nepomôžu.

Autor: L.P.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com