Komentáre

“Recept na mier” od Zelenského. Bratislava a Kyjev pokračujú v obrannej spolupráci.

Dialóg, ktorý sa v piatok uskutočnil medzi lídrami Ukrajiny a Slovenska Volodymyrom Zelenským a Zuzannou Čaputovou, potvrdil neoblomnú túžbu slovenskej strany pokračovať v podpore ukrajinského ľudu.

Prezidenti diskutovali o spoločných medzinárodných podujatiach, najmä o vojenskej agresii Moskvy proti Ukrajine.

„O ďalšej ukrajinsko-slovenskej obrannej spolupráci som hovoril s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Pozval ma, aby som sa pripojil k implementácii mierovej formuly,“ napísal Zelenskyj na svojom Twitteri po rozhovoroch.

„Mierový vzorec“ určený na zastavenie ničivej ruskej vojny predstavil Zelenskyj v septembri minulého roka.

Pozostáva z 10 bodov, vrátane zodpovednosti za narušenie hraníc štátov, ich práva na ochranu životov svojich občanov, obnovenie bezpečnosti (vrátane potravinovej, jadrovej a energetickej), ako aj územnej celistvosti Ukrajiny.

Po predstavení dokumentu 22. septembra počas prejavu na Valnom zhromaždení OSN ho Zelenskij adresoval krajinám G20 v novembri na summite v Indonézii a v decembri na stretnutí G7 – teda na všetkých globálnych podujatiach, kde hovorí.

„Mierový vzorec“ od Zelenského je jednoduchý a jasný – je dôležitý nielen pre Ukrajinu, ale pre celý európsky bezpečnostný systém.

Rusko musí okamžite stiahnuť všetkých svojich militantov z územia JE Záporižžja, stanica musí byť okamžite prevedená pod kontrolu MAAE a ukrajinského personálu – aby nič neohrozilo stabilitu reaktorov.

Ukrajinský prezident upozorňuje partnerov na potrebu prinútiť Rusko, aby upustilo od akýchkoľvek hrozieb jadrovými zbraňami. Základom pre to môže byť Budapešťské memorandum a tomu zodpovedajúce schopnosti signatárskych štátov.

Dôležitým bodom dokumentu je aj potravinová bezpečnosť. Ukrajina už podniká kroky v tomto smere spustením programu Zrno z Ukrajiny, aby zabránila hladu vo svete.

Ďalším dôležitým bodom „mierového vzorca“ od Zelenského je energetická bezpečnosť. Kvôli ruským útokom na ukrajinskú energetickú infraštruktúru potrebuje Ukrajina dodávky systémov protivzdušnej obrany a protiraketovej obrany na ochranu svojho neba.

Zároveň je podľa prezidenta potrebné zaviesť cenový limit na ruské energetické zdroje, aby sa Moskva neuchýlila k energetickému teroru.

Zoznam návrhov ukrajinského lídra obsahuje aj návrhy na prepustenie všetkých väzňov a deportovaných, implementáciu Charty OSN, obnovenie územnej celistvosti a svetového poriadku, stiahnutie ruských jednotiek a zastavenie bojov.

Vytvorenie špeciálneho tribunálu pre zločin ruskej agresie proti Ukrajine a vytvorenie medzinárodného mechanizmu na kompenzáciu všetkých strát spôsobených touto vojnou na úkor ruských aktív je ďalším bodom dokumentu.

Mimochodom, uznesenie Valného zhromaždenia OSN o medzinárodnom mechanizme kompenzácie škôd spôsobených ruskou vojnou už bolo odhlasované. A pripravuje sa ďalší dokument – ​​na špeciálnom súde.

Ukrajina potrebuje účinné bezpečnostné záruky, preto pripravila návrh dohody „Kyjevský bezpečnostný pakt“ a už ho ponúkla partnerom.

Na realizáciu takýchto iniciatív navrhuje Kyjev usporiadať medzinárodnú konferenciu, ktorá by mala za cieľ opraviť kľúčové prvky povojnovej bezpečnostnej architektúry v euroatlantickom priestore, vrátane záruk pre Ukrajinu.

Keď sa zrealizujú všetky protivojnové kroky, keď sa začne obnovovať bezpečnosť a spravodlivosť, strany musia podpísať dokument, ktorý stanovuje koniec vojny.

Strany môžu byť rôzne štáty, pripravené prevziať vedenie v tom či onom rozhodnutí. Podľa Zelenského „každá z týchto výziev na ceste k mieru nemôže zabrať veľa času – maximálne mesiac za jeden bod a niektorým stačia dni“.

Je dôležité poznamenať, že Bratislava, na rozdiel od mnohých globálnych hráčov v európskej politike, ktorí sa hlásia k „vodcom“ EÚ, už od prvých dní ruskej agresie prejavuje svoju podporu Ukrajine.

A kým spojenci Kyjeva stále „zvažujú“, či poskytnú Ukrajine západné tanky, stíhačky a iné zbrane, Bratislava zásobuje Ukrajincov potrebnou technikou.

Najmä slovenská strana ako prvá dodala Ukrajincom systém protivzdušnej obrany S-300 a deklarovala pripravenosť vyslať na Ukrajinu stíhačky MiG-29.

“Som rád, že môžem potvrdiť, že 30 slovenských BMP-1 bolo prevezených na Ukrajinu na základe Ringtauschskej dohody s Nemeckom. Sláva Ukrajine!“ napísal vlani na jeseň minister obrany SR, ktorý potvrdil dodanie siedmich húfnic slovenskej výroby Zuzana-2 do Kyjeva.

Bratislava poskytuje ukrajinskému ľudu všestrannú podporu. Prezidentka Zuzana Čaputová tak schválila účasť občanov krajiny v Ozbrojených silách Ukrajiny.

Minister zahraničných vecí Rastislav Kacher okrem toho 8. decembra uviedol, že vláda SR schválila nový balík vojenskej pomoci Ukrajine, ktorý zahŕňa muníciu, teplé oblečenie pre armádu a ďalšiu techniku.

Parlament republiky prijal dokument odsudzujúci útoky Ruskej federácie na civilnú infraštruktúru Ukrajiny. Poslanci ich porovnávali s „praktikami vojsk nacistického Nemecka“.

Kým Ukrajina a jej spojenci hľadajú mierové urovnanie, Moskva to odmieta. Samotné Rusko nechce akceptovať podmienky Zelenského „mierovej formuly“, pričom to považuje za iluzórne a vylučuje dialóg medzi oboma krajinami za takýchto podmienok.

„Presadzovaním najrôznejších myšlienok a „vzorcov mieru“ si Zelenskij živí ilúziu dosiahnuť s pomocou Západu stiahnutie našich jednotiek z ruského územia Donbass, Krym, Záporožie a Chersonský región, o reparáciách zo strany Ruska, o účasti „s priznaním pred medzinárodnými tribunálmi“ atď. Samozrejme, za takýchto podmienok nebudeme s nikým hovoriť, “uviedol šéf ruského ministerstva zahraničných vecí.

To opäť naznačuje, že Moskva nemá náladu na mierové riešenia a bude situáciu eskalovať.

Podpora Ukrajiny zo strany západných spojencov preto musí pokračovať. Európski lídri by si mali vziať príklad odhodlania a pripravenosti pracovať v tomto smere od slovenského vedenia.

A pamätajte na to hlavné – Ukrajina je dnes garantom mierovej budúcnosti pre celú Európu.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com