Svet

Prezidentské voľby v Česku 2023: Česi si dnes budú vyberať novú hlavu štátu

Ako prví mohli v českých prezidentských voľbách hlasovať už v stredu ľudia, ktorí sú v izolácii pre covid.

V Českej republike sa dnes otvoria volebné miestnosti. Obyvatelia budú rozhodovať o tom, kto sa stane novou hlavou štátu, prípadne kto postúpi do druhého kola volieb o dva týždne. V piatok, teda v prvý deň volieb, budú miestnosti otvorené od 14.00 do 22.00 h. V sobotu sa hlasuje od 8.00 do 14.00 h, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Prvé hlasy už v stredu

Ako prví mohli v českých prezidentských voľbách hlasovať už v stredu ľudia, ktorí sú v izolácii pre covid. Záujem o hlasovanie cez okienko auta bol však minimálny, podľa Českej televízie túto možnosť využilo len niekoľko desiatok občanov.

O tom, kto sa stane novým českým prezidentom alebo prezidentkou, bude môcť rozhodnúť 8,3 milióna oprávnených voličov. Česi žijúci v zahraničí môžu svoj hlas odovzdať na českých zastupiteľských úradoch.

O post hlavy štátu v Česku sa uchádzajú Andrej Babiš, Jaroslav Bašta, Karel Diviš, Pavel Fischer, Marek Hilšer, Danuše Nerudová, Petr Pavel a Tomáš Zima.

Traja hlavní favoriti

Podľa posledných prieskumov sa vykryštalizovala skupina troch hlavných favoritov: bývalý predseda vojenského výboru NATO generál Petr Pavel, expremiér a šéf opozičnej strany ANO Andrej Babiš a bývalá rektorka Mendelovej univerzity v Brne Danuše Nerudová.

Kandidátom na prezidenta sa v Česku môže stať ktokoľvek, kto dosiahol vek 40 rokov a je svojprávny. Pôvodne sa o funkciu prezidenta ČR v týchto voľbách uchádzalo 21 kandidátov. Po kontrole prihlasovacích listín však české ministerstvo vnútra zaregistrovalo len deviatich.

V zozname v tom čase bola ešte Denisa Rohanová a, naopak, chýbal súčasný kandidát Karel Diviš. Toho do boja o Pražský hrad vrátil až Najvyšší správny súd, ktorý zároveň vyradil Rohanovú.

Osem kandidátov

Nakoniec si však obyvatelia Česka budú môcť vybrať z ôsmich kandidátov. V nedeľnej prezidentskej debate Českej televízie odstúpil predseda odborárov Josef Středula a svoju podporu vyjadril Danuši Nerudovej.

„Oznámenie o jeho odstúpení bude vyvesené vo všetkých miestnostiach, na hlasy odovzdané preňho sa nebude prihliadať,” upozornilo vo štvrtok české ministerstvo vnútra.

Od vzniku samostatnej Českej republiky až do roku 2012 volili prezidenta členovia oboch komôr Parlamentu ČR. V roku 2013 sa uskutočnila prvá priama voľba prezidenta s volebnou účasťou 59,1 percenta.

Zvíťazil v nej Miloš Zeman, ktorý v druhom kole porazil Karla Schwarzenberga. Svoj úspech zopakoval aj o päť rokov neskôr, keď v druhom kole volieb zvíťazil nad Jiřím Drahošom. Volebná účasť v roku 2018 dosiahla 66,6 percenta. Zemanovi sa druhé funkčné obdobie skončí 8. marca.

Ak žiaden kandidát nezíska v prvom kole nadpolovičnú väčšinu z celkového počtu platných hlasov, 27. a 28. januára sa uskutoční druhé kolo volieb.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com