Ekonomika

ÚRSO zverejnil regulované ceny pre rok 2023: Koľko zaplatíme za plyn a teplo?

Katastrofické scenáre sa nenaplnili. Hoci politici dlhé mesiace varovali pred tým, ako slovenské domácnosti postihne v roku 2023 enormná finančná ťažoba a ceny energií sa im môžu zvýšiť aj niekoľkonásobne, skutočnosť je oveľa menej katastrofická.

Plyn stúpne bežnej domácnosti v priemere o 16 percent, teplo o 14,5 percenta. Ide už o konečné ceny a ako sa líšia podľa jednotlivých typov domácností?Trhové ceny energií sú na rekordných úrovniach, slovenských domácností by sa to však v roku 2023 až tak dotknúť nemalo.

Rozhodnutia o regulovaných cenách plynu a tepla, ktoré v stredu a vo štvrtok vydal Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), hovoria síce o medziročných nárastoch, no zďaleka nie takých dramatických, ako sme sa báli. Pre domácnosť, ktorá využíva plyn len na varenie, napríklad cena plynu stúpne oproti minulému roku len o 1,15 eura mesačne. Domácnosť, ktorá využíva plyn na varenie, ohrev vody a kúrenie, bude platiť mesačne o necelých 16 eur viac.

Vláda ceny enormne stlačila

Ako je to možné, keď sú trhové ceny energií také drahé? Odpoveďou sú mimoriadne opatrenia vlády, ktoré ceny pre domácnosti výrazne stlačili nadol. Bez nich by napríklad domácnosti, ktoré plynom varia, ohrievajú vodu aj kúria, mohli platiť mesačne až o 200 eur viac ako v minulom roku.

„Vplyvom nárastu trhových cien plynu dochádza k celkovému zvýšeniu regulovaných poplatkov za distribúciu plynu pre všetkých odberateľov v priemere o 20 % a maximálnych regulovaných koncových cien plynu pre zraniteľných odberateľov vrátane domácností v priemere o cca 200 %. Avšak v prípade domácností a vybraných zraniteľných odberateľov, na základe mimoriadnych opatrení vlády SR, sa skutočne uplatňované ceny za dodávku plynu v roku 2023 zvýšia priemerne o necelých 16 %. Prijaté mimoriadne opatrenia vlády SR majú totiž prednosť pred cenovými rozhodnutiami úradu,“ vysvetľuje ÚRSO.

Trafili ste sa do tabuľky?

Podobne si domácnosti môžu vydýchnuť aj pri cenách tepla, ktoré vďaka mimoriadnym opatreniam stúpnu priemernej domácnosti, ktorá má spotrebu 7 MHw za rok, o 9,72 eura mesačne. Bez týchto opatrení by pritom priemernej domácnosti hrozilo zvýšenie nákladov na teplo o vyše 50 eur mesačne.

Odborníci pripomínajú, že ide o priemerné sumy. „Každý má inú tarifu a spotrebu. Pokiaľ sa trafí presne do parametrov v tabuľke, mal by mať presne takéto zvýšenie. Ak má iné parametre, tak, samozrejme, bude mať trošku iné čísla,“ upozorňuje energetický analytik zo spoločnosti JPX.

Cenové nárasty nie sú vôbec veľké

– Trhové ceny sú stále vysoké, ani zďaleka nie sú na tých úrovniach, na akých boli začiatkom minulého roka a v predchádzajúcich rokoch. Cenové nárasty pre slovenských odberateľov pritom nie sú vôbec veľké. Ceny, ktoré sú v cenových rozhodnutiach, sú teda veľmi nízko pod trh, čo je výsledok komunikácie a spolupráce vlády, ÚRSO a dodávateľov.

Ceny uvedené v cenových rozhodnutiach sú pre dodávateľov už záväzné. Mohli by sa zmeniť iba prípadnými ďalšími cenovými rozhodnutiami, ktoré sú však veľmi nepravdepodobné. Teoreticky môže prísť nejaká mimoriadna situácia a aj sám dodávateľ môže iniciovať zmenu. Legislatíva to umožňuje, ale zatiaľ nie sú dôvody, aby sa to otváralo. Povedal by som, že tieto ceny sa dajú považovať na tento rok za konečné.

Zdroj: https://www.cas.sk/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com