Šport

Brazília sa lúči s kráľom Pelém († 82): V radoch čakajú stovky fanúšikov

V Brazílii sa začala veľkolepá rozlúčka s legendárnym futbalistom Pelém, ktorý zomrel minulý štvrtok vo veku 82 rokov.

Rakvu s pozostatkami trojnásobného majstra sveta vystavili na štadióne klubu FC Santos, v ktorom Pelé prežil najúspešnejšie roky kariéry. Položili ju pod altán v stredovom kruhu štadióna Urbana Caldeira vo štvrti Vila Belmiro.

S Pelém sa prišli rozlúčiť stovky fanúšikov. Pri rakve nechýbali kytice kvetov od Neymara, Romaria, predstaviteľov Brazílskej futbalovej federácie či FC Santos.

Na štadión zavítal aj prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino. “Prišiel som sem plný emócií a smútku, no zároveň aj s úsmevom, pretože Pelé ho rozdával plným priehrštím. V mene FIFA chcem vzdať hold futbalovému kráľovi a požiadať všetkých o minútu ticha,” uviedol švajčiarsky funkcionár.

Očakával sa aj príchod nového brazílskeho prezidenta Luiza Inacia Lulu da Silvu. Pelému prišiel vzdať úctu i jeho priateľ a sudca najvyššieho brazílskeho súdu Gilmar Mendes. “Sú to veľmi smutné okamihy, v ktorých si naplno uvedomujeme, čo legendárny futbalista Pelé znamenal pre Brazíliu. V mojej kancelárii visia dresy podpísané Pelém i fotka, na ktorej je v brankárskom drese,” prezradil Mendes pre agentúru AP.

Rozlúčka potrvá do utorka, keď sa procesia s rakvou vydá ulicami Sao Paula na cintorín Memorial Necropole Ecumenica, kde Pelého pochovajú v úzkom rodinnom kruhu.

Pelého už dlhšie trápili zdravotné problémy, pred rokom ho začali liečiť na rakovinu hrubého čreva, v septembri 2021 podstúpil operáciu a následne začal s chemoterapiou. Predtým mal problémy aj s chrbticou, kolenami a absolvoval aj operáciu bedrového kĺbu.

Komplikácie mu spôsobili aj žlčové kamene. Pelé doviedol Brazíliu k titulom majstra sveta v rokoch 1958, 1962 a 1970. V 92 zápasoch za národný tím dal 77 gólov, je historicky najlepší strelec svojej vlasti spoločne s Neymarom a jediný hráč vôbec s tromi titulmi z MS.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com