Svet

Ruské ostreľovanie má nemilé následky: Ukrajina prišla o to najcennejšie! Kyjev má vážne problémy

Po stredajšej vlne útokov na Ukrajinu je bez dodávok elektriny ešte stále 70 percent územia Kyjeva, uviedol vo štvrtok tamojší primátor Vitalij Kličko. Ako informovala britská stanica BBC, dodávky vody v Kyjeve boli zatiaľ obnovené len na ľavom brehu rieky Dneper. Situácia na pravom brehu by sa mala vrátiť do normálu v priebehu dopoludnia.

Ako informovala britská stanica BBC, dodávky vody v Kyjeve boli zatiaľ obnovené len na ľavom brehu rieky Dneper. Situácia na pravom brehu by sa mala vrátiť do normálu v priebehu dopoludnia.

Vo svojom statuse na platforme Telegram Kličko Kyjevčanov ubezpečil, že energetici vyvíjajú maximálne úsilie, aby obnovili dodávky elektriny v plnom rozsahu. Aj v ich mene však obyvateľov upozornil, že to bude závisieť od obnovenia rovnováhy v energetickom systéme celej Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom nočnom príhovore potvrdil, že stredajšie útoky mali najzávažnejšie dôsledky práve pre Kyjev.

Šéf civilno-vojenskej správy Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba uviedol, že ruská armáda v stredu zasiahla niekoľko objektov tzv. kritickej infraštruktúry. Zásah dostalo aj niekoľko výškových budov na kyjevskom predmestí Vyšhorod a prevažne rodinnými domami zastavané predmestie Čabany ležiace západne od hlavného mesta.

Kuleba neskôr spresnil, že vo Vyšhorode zahynuli štyria ľudia a 27, vrátane štyroch detí, utrpelo zranenia. V noci na štvrtok (24.11.) sa v New Yorku na žiadosť Kyjeva konalo mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, o ktorého zvolanie požiadal Kyjev po ďalšej mohutnej vlne raketových útokov.

Kým Zelenskyj označil tieto útoky na energetickú sieť za zločin proti ľudskosti a žiadal pre Rusko tvrdú reakciu, stály ruský predstaviteľ pri OSN Vasilij Nebenzia vo svojom príspevku uviedol, že tieto vysoko presné údery sa zameriavajú výlučne na infraštruktúru, ktorá sa používa na zásobovanie ukrajinských jednotiek.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com