Komentáre

Komentár Petra Bárdyho: Koniec diktatúr prináša obavy, strach a násilie

Rusko sa vyhráža jadrovými zbraňami, v Iráne zabíjajú bezpečnostné zložky na uliciach ľudí.

Vladimir Putin reagoval na sériu porážok jeho vojsk na Ukrajine tým, že v Moskve otvorili obrovské ruské koleso nazvané Slnko Moskvy. Moskovčanom odkázal, že „je veľmi dôležité, aby ľudia mali možnosť relaxovať so svojou rodinou a priateľmi“.

Prekryť neúspech na bojisku všeľudovou zábavou sa však nepodarilo. Správy o sťahovaní sa ruských jednotiek z okupovaných oblastí na východe Ukrajiny prehlušili radosť z kolotoča.

„Ruské kolesá symbolizujú kolobeh zmien a myšlienku, od ktorej nemôžete ustúpiť. Je to sledované už v stredoveku. Niekto ako Putin jazdí dokola, kým sa jazda neskončí (zomrie) a je vyvrhnutý späť do duchovného sveta ako v pekle. Podľa ruskej posadnutosti symbolizmom. Výborné! Skvelo načasované!“ Komentoval cynicky stály veľvyslanec Ukrajiny pri OSN Sergej Kyslica.

Nezabralo ruské koleso, začal sa teda Putin vyhrážať jadrovými zbraňami a pod morom poškodili explózie potrubie plynovodu.

Ľudia sa zvyknú pýtať, či ruský prezident s použitím jadrových zbraní blafuje alebo nie. Je to absolútne legitímna otázka, na ktorú dnes nepoznáme odpoveď. Putin tvrdí, že neblafuje. Veľmi dobre však vie, že mu použitie jadrových zbraní zakazuje medzinárodná doktrína a aj to, že iné svetové veľmoci majú väčší jadrový arzenál, ako má Rusko.

Zlou správou z Ruska je, že aj keby Putin blafoval alebo veľmi logicky a správne by sa rozhodol nepoužiť jadrové zbrane, v krajine silnie hlas pravicových nacionalistov, ktorí kritizujú Kremeľ, že neudrie väčšou silou.

A hoci je dnes Putin nebezpečenstvom pre svetový mier, v jeho tieni sa rodí ešte väčšia hrozba.

Podobné trendy vnímame aj v Iráne, teokratickom islamskom štáte, ktorý od svojho vzniku v roku 1979 úzkostlivo stráži svoju politicko-náboženskú identitu a tvrdo trestá akékoľvek snahy spochybniť ju, naštrbiť alebo zmeniť.

Iránski politici a duchovní so silnou podporou propagandy tvrdia, že nezahalené ženy môžu zvádzať mužov, alebo šíria čudný názor, že „dobre zahalená žena je ako perla vo svojej lastúre“.

Pred pár dňami demonštrovali iránske ženy. Poukazovali na smrť 22-ročnej Mahsy Aminiovej, ktorú 13. septembra zatkla takzvaná „morálna polícia“ za nesprávne nosenie závoja a o tri dni neskôr bola vyhlásená za mŕtvu.

Dnes Iránci pokračujú v protestoch aj napriek tvrdým zásahom bezpečnostných zložiek a rastúcemu počtu obetí. Bezpečnostné sily proti nim použili slzotvorný plyn, palice a v niektorých prípadoch aj ostrú muníciu. Ľudia volajú po ukončení vlády duchovných.

Hoci je veľmi ťažké predpovedať, ako to dopadne, a je viac než jasné, že iránsky režim sa len tak ľahko nevzdá a ide nekompromisne cez mŕtvoly, môže to byť jeden z prvých bodov, na ktorom sa režim postupne zrúti.

Tento proces však nemusí trvať krátko a môže byť dláždený bolesťou a krvou.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com