Ekonomika

Sporiace účty sú na Slovensku najpopulárnejšie, radšej uprednostňujeme istotu pred potenciálnym vyšším ziskom

Najčastejšou formou sporenia peňazí slovenských domácností je využívanie sporiacich účtov. Túto formu sporenia má takmer 43 % Slovákov oslovených v rámci prieskumu spoločnosti Kruk Česká a Slovenská republika.

Nasleduje ukladanie peňazí na bežný účet. Túto možnosť preferuje 25 % respondentov. Ukladanie úspor v hotovosti doma uprednostňuje 18 % ľudí.

Podiel bežných účtov výrazne klesol

V porovnaní s predchádzajúcim prieskumom sa výrazne znížil počet slovenských domácností, ktoré majú svoje úspory uložené na bežnom účte v banke, a to z 53 % na 25 %.

Podiel Slovákov, ktorí sa spoliehajú na ukladanie úspor v hotovosti doma, sa nezmenil. V predchádzajúcom aj súčasnom prieskume to bolo 18 % domácností. Takmer každý siedmy respondent má aj nejakú formu dôchodkového sporenia.

Mierne klesol podiel domácností s peniazmi v investičných fondoch, a to z 15 % na necelých 12 %. Okrem toho sa znížili investície do nehnuteľností, zo 7 % na 5 % respondentov.

Inflácia znehodnocuje úspory

Dôvodom je zrejme podľa vyjadrení spoločnosti Kruk neustály rast cien nehnuteľností. Podiel domácností s investíciami do akcií a dlhopisov sa mierne zvýšil, zo 6 % na 7 %.

„Slováci sú tradične veľmi konzervatívni, pokiaľ ide o úspory. Jednoznačne uprednostňujú istotu pred vyššou mierou potenciálneho zisku z investície. Nanešťastie, úspory s nízkou mierou výnosu budú minimálne v najbližšom roku zásadne znehodnotené vysokou infláciou. Spoľahlivou ochranou pred infláciou však nie sú ani akciové a komoditné trhy, ktoré sú v dôsledku súčasnej geopolitickej situácie silne rozkolísané,“ upozorňuje generálna riaditeľka spoločnosti Kruk Jaroslava Palendalová.

Zdroj: https://www.webnoviny.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com