Komentáre

Mobilizácia v Rusku, Európa na pokraji globálnej vojny

Rusko v stredu prvýkrát od druhej svetovej vojny vyhlásilo mobilizáciu. Do služby podľa kremeľských plánov nastúpi 300-tisíc vojakov v zálohe. Ruský prezident Vladimír Putin tento krajne znepokojujúci krok zdôvodnil v rannom prejave tým, že jeho krajina vraj bojuje nielen s Ukrajinou, ale s celým Západom. Putin zároveň Európe pohrozil jadrovými zbraňami. Mobilizácia prichádza v situácii, keď Ukrajina dobýva späť svoje územie.

Čiastočná mobilizácia v Rusku zrejme prebehne prevažne pod taktovkou regionálnych úradov. Tie však zatiaľ údajne žiadne konkrétne pokyny nedostali.

Ruský prezident Vladimír Putin v stredu vyhlásil čiastočnú mobilizáciu, ktorú zdôvodnil ochranou suverenity a územnej celistvosti Ruska. Dotkne sa predovšetkým ruských občanov v zálohe a s vojenskou skúsenosťou.

Podľa ruského ministra obrany Šojgua bude povolaných 300-tisíc rezervistov. Študenti alebo branci – mladí muži slúžiaci v ozbrojených silách povinne 12 mesiacov – nebudú zahrnutí.

Podľa vyjadrenia šéfky prokremeľskej televízie RT Margarity Simonjanovej na sociálnej sieti Telegram mobilizácii podliehajú osoby, ktoré spĺňajú tieto kritériá: slúžili v armáde, majú vojenskú špecializáciu a tiež bojové skúsenosti.

„Hovorili sme s ministerstvom obrany, požiadali sme o objasnenie, kto presne spadá pod mobilizáciu. Občania, ktorí spĺňajú všetky tri body, podliehajú mobilizácii: 1. Kto slúžil. 2. Kto má vojenskú špecializáciu, ktorá je teraz potrebná. 3. A hlavne, kto má bojové skúsenosti,“ uviedla Simonjanová na Telegrame.

Ako v Rusku vyzerá čiastočná mobilizácia v praxi, však opisuje napr. portál Meduza. Podľa zdrojov blízkych Kremľu budú za priebeh mobilizácie zodpovední predovšetkým gubernátori jednotlivých oblastí. Očakáva sa, že federálne úrady vrátane ministerstva obrany iba ohlásia krajom orientačný počet ľudí, ktorí by mali ísť na Ukrajinu bojovať.

Podľa vyjadrenia jedného vysoko postaveného úradníka, ktorý s Meduzou hovoril pod podmienkou anonymity, sa však tieto dáta zatiaľ do krajov nedostali. “Zatiaľ nikto nechápe, ako a koho tento (mobilizačný) proces ovplyvní,” poznamenal.

Mnoho kritikov podľa agentúry Reuters uvádza, že znenie mobilizačnej vyhlášky a podrobnosti o tom, kto bude a nebude zahrnutý, sa zdajú byť zámerne vágne, aby tak úrady mali väčšiu voľnosť pri vykonávaní nariadenia.

Ďalší zdroj portálu Meduza z radov regionálnych úradníkov uviedol, že rovnako ako počas covidovej pandémie presunula vláda zodpovednosť za “nepopulárne opatrenia” na miestne úrady.

Podľa zdrojov Meduzy bol tiež stanovený približný algoritmus mobilizácie, podľa ktorého bude už v prvých dňoch od schválenia rozhodnutia mnoho Rusov podliehajúcich mobilizácii upomínaných, aby sa dostavili na registračný úrad.

„Pozvú ľudí na kontrolu osobných údajov. Budú vytrvalo ponúkať dobrovoľný podpis zmluvy na mobilizáciu. Na mnohých bude vyvíjaný nátlak s pomocou nových článkov v trestnom zákonníku. Tých, ktorí súhlasiť nebudú, prepustia a mobilizujú neskôr, avšak už nie dobrovoľne,“ vysvetľuje plány úradov zdroj portálu Meduza.

S mobilizáciou budú pomáhať aj štátne a „štátu blízke“ podniky. Podľa zdroja Meduzy blízkeho vedenia jednej zo štátnych korporácií už podniky dostali „hrubé pokyny“ ohľadom počtu zamestnancov, ktorí by mali byť mobilizovaní.

Ako píše agentúra Reuters, hľadá ruská armáda záložníkov, ktorí v minulosti v armáde vykonávali špecifické a špecializované práce, ako sú vodiči tankov, sapéri či ostreľovači. Presný zoznam špecializácií, ktoré vyžaduje, však nebol zverejnený, pretože by odhalil, kde má Rusko personálne medzery.

Protesty a tajný odsek

Médiá informujú aj o skrytom paragrafe číslo sedem, ktorý je súčasťou Putinovho dekrétu o čiastočnej mobilizácii. Tento odsek je vo verzii zverejnenej na webových stránkach Kremľa úplne vynechaný a vo verzii prezentovanej na portáli právnych informácií je označený ako „na oficiálne použitie“.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov podľa denníka Ukrajinska pravda odmietol zverejniť obsah skrytého odseku s tým, že sa týka iba počtu brancov. Keď bol požiadaný, aby prezradil predmet tohto odseku alebo dôvod jeho utajenia, dodal: „Neviem to vysvetliť. Jediné, čo môžem povedať, je, že vo svojom rozhovore Sergej Šojgu uviedol 300-tisíc osôb,“ povedal Peskov.

Podľa agentúry Reuters nie je jasné, či neboli zámerne zatajené aj ďalšie podrobnosti.

Kremeľ údajne neočakáva príliš veľké protesty kvôli mobilizácii. Jeden zo zdrojov portálu Meduza blízky prezidentskej administratíve uviedol, že nespokojnosť občanov je „očakávaná, ale nie kritická“.

Na hraničnom priechode s Fínskom, ktoré zostáva pre Rusov poslednou transitnou krajinou, sa údajne tvoria dlhé kolóny. Uväznený opozičný politik Alexej Navalnyj predpovedal, že sa mnoho mužov pokúsi mobilizácii vyhnúť.

Ruská štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, v utorok schválila zákon, podľa ktorého napríklad za dezerciu, poškodenie vojenského materiálu alebo neuposlúchnutie rozkazu novo hrozí až desať rokov väzenia. Novela zavádza aj až päťročný trest za ničenie zbraní počas vojny a až 15 rokov za rabovanie v čase vyhláseného vojnového stavu. Podľa agentúry Reuters ruským vojakom tiež hrozí až desať rokov za mrežami za dobrovoľnú kapituláciu.

Medzi priťažujúce okolnosti novo patrí spáchanie trestného činu za mobilizácie, vojnového stavu av čase vojny. Ruský trestný poriadok doteraz umožňoval udeliť prísnejší trest iba v podmienkach ozbrojeného konfliktu alebo vojnových operácií.

Ruskí poslanci krátko po začatí ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá začala pred siedmimi mesiacmi, schválili zavedenie trestnej zodpovednosti s možnosťou uložiť až 15 rokov väzenia za dezinformácie a za to, čo ruské úrady vyhodnotia ako klamlivé správy o ruskej armáde. Moskva svoju agresiu na Ukrajine označuje ako “zvláštnu vojenskú operáciu”, pričom kritikom označujúcim ju ako vojnu alebo inváziu hrozia postihy.

Putin podpísal tiež zákon, ktorý umožňuje cudzincom požiadať o ruské občianstvo bez toho, aby predtým disponovali povolením na pobyt či spĺňali podmienku nepretržitého pobytu v Rusku po dobu najmenej piatich rokov. Predpokladom pre zrýchlené udelenie občianstva cudzincom je, že podpíšu s ruskou armádou zmluvu na najmenej jeden rok.

Vyhlásenie mobilizácie aj zjednodušenie procedúry na získanie občianstva výmenou za vstup do armády prichádza v čase, ruské sily čelia ukrajinskej protiofenzíve a podľa analytikov naliehavo potrebujú viac vojakov.

Vo všeobecnosti je svet na prahu nového globálneho problému, ruská mobilizácia naznačuje, že vojna sa naťahuje a s najväčšou pravdepodobnosťou sa do nej zapojí nielen Ukrajina, ale aj celý svet alebo, ako tvrdí Putin, blok NATO. To znamená, že Rusko sa pripravuje na boj s NATO a možno to na prvý pohľad znie dokonca zvláštne, ale netreba zabúdať, že Ruská federácia je jadrová krajina. Použitie jadrových zbraní povedie k tomu, že celý svet sa môže ponoriť do chaosu a žiadna krajina potom nebude môcť stáť bokom a vojna všetko pohltí. Samozrejme, že je priskoro hovoriť o prerastaní do niečoho väčšieho, ale netreba zabúdať, že strata Ukrajiny otvorí cestu iným krajinám, predovšetkým Slovensku, tvrdia to aj ruskí propagandisti. Preto je našou dnešnou úlohou pomôcť Ukrajine vstať a urobiť všetko pre to, aby zvíťazila, pretože mobilizácia tiež naznačuje, že Rusko stráca svoju silu a ukrajinský ľud útočí v skutočne kritických bodoch.

Dnes je hlavné nepoľaviť a naďalej pomáhať ukrajinskému ľudu dosiahnuť víťazstvo v boji proti agresorovi.

Autor: Tomáš Winkler

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com