Svet

Ukrajina zatkla mužov, ktorých si mala najať Rusi: Za mastnú odmenu chceli zabiť prominentov

Ukrajinské bezpečnostné zložky zadržali dve osoby pracujúce pre ruské tajné služby, ktoré plánovali zabiť ukrajinského ministra obrany a šéfa hlavnej správy vojenskej rozviedky ukrajinského ministerstva obrany (GUR).

S odvolaním sa na Bezpečnostnú službu Ukrajiny (SBU) o tom v pondelok informovala agentúra Reuters. Podľa Reuters ukrajinská SBU prekazila sprisahanie ruskej vojenskej rozviedky (GRU), ktorá chcela využiť sabotážnu skupinu na vykonanie troch vrážd – okrem vrážd ministra obrany Olexija Reznikova a šéfa GUR Kyryla Budanova bola v pláne aj vražda nemenovaného prominentného ukrajinského aktivistu. Agentúra Reuters upozornila, že tieto tvrdenia sa jej neporadilo overiť z nezávislých zdrojov. Moskva ani ruské štátne médiá na vyhlásenie Ukrajiny bezprostredne nereagovali.

Podľa SBU jedným zo zadržaných podozrivých je obyvateľ Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, ovládanej Ruskom podporovanými separatistami. Druhým zadržaným je Kyjevčan. Za každú z vrážd mali dostať až 150.000 dolárov (147.073 eur), uviedla SBU. Muž z Luhanskej oblasti vstúpil na územie Ukrajiny z Bieloruska a bol zadržaný v meste Koveľ vo Volynskej oblasti na severozápade Ukrajiny, a to spolu s obyvateľom Kyjeva, píše sa vo vyhlásení SBU.

SBU sa v posledných týždňoch dostala do centra pozornosti po tom, ako prezident Volodymyr Zelenskyj v júli odvolal jej šéfa Ivana Bakanova i generálnu prokurátorku Irynu Venediktovovú. Svoje rozhodnutie prezident zdôvodnil odhalením desiatok prípadov, keď sa zamestnanci spomínaných úradov dopustili spolupráce s Ruskom.

Reuters pripomenul, že po tom, ako Rusko 24. februára začalo inváziu na Ukrajinu, je ochrana najvyšších predstaviteľov Ukrajiny mimoriadne prísna. Kyjevská vládna štvrť je ohradená kontrolnými stanovišťami, na ktorých hliadkujú ozbrojení muži. V oknách a vchodoch vládnych budov sú navŕšené vrecia s pieskom.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com