Svet

Rusi pohrozili Erdoganovi, aby sa nepúšťal do boja v Sýrii

Rusko znovu vyzvalo Turecko, aby nespustilo ďalšiu vojenskú ofenzívu v Sýrii.

Rusko v piatok vyzvalo Turecko, aby „nedestabilizovalo“ Sýriu vojenskou ofenzívou. Vyplýva to z vyhlásenia hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova pred piatkovým stretnutím ruského prezidenta Vladimira Putina s tureckým kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom v Soči. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Destabilizáciu v Sýrii Rusko nechce

„Turecko má z bezpečnostných dôvodov oprávnené obavy, ktoré samozrejme berieme do úvahy,” povedal Peskov. Podľa jeho slov je však „veľmi dôležité nepripustiť žiadne kroky, ktoré by mohli viesť k destabilizácii situácie v Sýrii alebo by mohli ohroziť jej územnú a politickú celistvosť“.

Erdogan v uplynulých mesiacoch viackrát pohrozil, že Ankara plánuje spustiť novú ofenzívu v dvoch regiónoch na severe Sýrie na zaistenie bezpečnosti svojich južných hraníc. Putin na júlovom stretnutí v Teheráne tureckého prezidenta vyzval, aby nezačínal ďalšiu vojenskú operáciu v Sýrii.

Stretnutie v Soči

Putin a Erdogan sa v piatok stretnú v ruskom čiernomorskom letovisku Soči. Obaja lídri majú diskutovať o situácii v Sýrii a tiež o vojne na Ukrajine, píše AFP.

Turecko od roku 2016 uskutočnilo tri veľké vpády do severnej Sýrie, pričom prevzalo kontrolu nad rozsiahlymi oblasťami v sýrskom pohraničí. Zdôvodnilo to potrebou eliminácie hrozby, ktorú pre jeho bezpečnosť predstavujú milície sýrskych Kurdov, známe pod názvom Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG).

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com