Ekonomika

Ruská ekonomika upadá, ukazujú nové dáta

Dopad západných sankcií na Rusko je veľký, svedčí o tom aj fakt, že najväčšia krajina sveta nezaplatila svoj dlho. Ruská ekonomika postupne upadá, píše americký týždenník Newsweek. Dáta ruského štatistického úradu ukazujú, že výroba prepadlo v mnohých odvetviach, od automobilov až po domáce spotrebiče. Pokles zaznamenal aj maloobchod.

Celkovo sa index priemyselnej výroby v Rusku medziročne znížil o 1,7 percenta.

Aj keď sa zdá, že ide o pomerne nízke číslo, odráža klesajúci trend. Je v enormných prepadoch materiálov, ktoré ovplyvňujú výrobu konkrétnych produktov. Najviac utrpela výroba aut, ktorá je teraz o 96,7 percenta nižšia než minulý rok. Výroba nákladných automobilov prepadla o 39,3 percenta, výroba dieselových a benzínových motorov o 58 percent. Výroba dieselových lokomotív o 63,2 percenta a výroba nákladných vagónov o 51,8 percenta.

Francúzská automobilka Renault, ktorá ovládala najväčšiu ruskú automobilku AvtoVAZ, pozastavila prevoz vo svojom závode v Moskve. Tento krok urobila pod tlakom ukrajinských lídrov, ktorí tak reagovali na ruskú inváziu. Renault neskôr súhlasil s predajom svojich ruských aktivít za symbolickú čiastku.

Nákladná letecká doprava sa medziročne znížila o 86 percent, čo má dopady aj na ďalšie produkty. O 58,1 percenta sa oproti roku 2021 znížila tiež výroba chladničiek a o 59,2 procenta výroba pračiek. Zaujímavé je, že o 24,5 procenta klesla také výroba cigariet, poznamenal Newsweek.

Grafy ukazujú, že maloobchodný obrat sa taktiež znížil v porovnaní s minulým rokom, pokles je ale vidieť aj oproti začiatku tohto roku. Veľkoobchodný obrat sa tiež prudko znížil, oslabený spotrebiteľský dopyt je pravdepodobne odrazom nižších miezd v dobe vysokej inflácie.

Pokles priemyselnej výroby je síce menší, než očakávali západní ekonómovia, ale pokles ekonomiky je nepopierateľný. Dokonca aj ruská centrálna banka uviedla, že v tomto roku očakáva pokles hrubého domáceho produktu o 7,8 percenta. Západní ekonómovia očakávajú takmer dvojnásobný prepad. Inštitút pre medzinárodné financie odhaduje prepad o 15 percent.

Jedna z nečakane dobrých správ pre Rusko prišla z trhu práce, kde bola rekordne nízka miera nezamestnanosti, konkrétne 3,9 percenta. Vzhľadom k tomu, že vysoký inflácia naďalej znižuje reálne mzdy, nie je pravdepodobné, že by sa vysoká zamestnanosť nejak premietla do dopytu. Dnešná ochota ľudí míňať preto nebude najskôr schopná zvrátiť recesiu, ktorú Rusko s najväčšou pravdepodobnos­ťou čaká.

Zdroj: https://ekonomika.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com