Ekonomika

Štát sľubuje dve nové nemocnice, ale nepoučil sa z chýb z minulosti. Budú len železobetónové skelety?

Slovensko sa nepoučilo z chýb minulosti a dnes reálne smeruje k premrhaniu historickej príležitosti pre celé slovenské zdravotníctvo. Z dostupných informácií je jasné, že ani jeden projekt veľkej štátnej nemocnice nebude plne dokončený do júna 2026.

Vyčlenené peniaze stačiť nebudú

V stanovisku k piatkovému rozhodnutiu vlády o podpore nemocníc z plánu obnovy to uviedol Tomáš Kráľ zo siete ProCare a Svet zdravia. Namiesto toho podľa neho hrozí dostavanosť na úrovni železobetónových skeletov. Tie budú potrebovať na plnú dostavbu oveľa vyššie verejné finančné zdroje ako dnes plánované.

„Vyčlenených zvyšných 315 miliónov pre všetky ostatné nemocničné projekty, ktoré sa majú posudzovať v rámci výzvy až v septembri, je z pohľadu väčšiny regiónov nedostatočné,“ píše sa v stanovisku. Navyše núdzový časový harmonogram ohrozuje už aj ich realizovateľnosť.

Ak by viaceré z nich dostali zelenú dnes, nové nemocnice v regiónoch by mohli byť reálne otvorené v stanovenom termíne.

Svet zdravia by toho stihol viac

Napriek tomu vláda z plánu obnovy chce vyčleniť 281 miliónov eur na hrubú stavbu Rázsoch, následné dokončenie novej nemocnice si podľa Kráľa v lepšom prípade vyžiada ďalších 300 miliónov eur z peňazí daňových poplatníkov. „V horšom prípade nám ostane len nový železobetónový skelet,“ upozorňuje sieť nemocníc.

Ani projekt Univerzitnej nemocnice v Martine nemá podľa skúseností siete ProCare a Svet zdravia reálnu šancu na plnú dostavbu do júna 2026. „Navyše projektovaný rozpočet na úrovni 330 miliónov eur nebude pri súčasnej úrovni zvyšujúcich sa cien dostatočný a v budúcnosti si vyžiada ďalšie verejné zdroje. Tie nie sú dnes v ani jednom prípade presne vyčíslené a vládou garantované,“ upozorňuje Kráľ.

Sieť nemocníc Svet zdravia je pripravená z financií z plánu obnovy postaviť dve úplne nové nemocnice v Humennom a v Rimavskej Sobote, dva lôžkové pavilóny v Spišskej Novej Vsi a v Michalovciach či zrekonštruovať oddelenie intenzívnej starostlivosti v topoľčianskej nemocnici.

V stanovisku zdôrazňuje, že garantuje ich výstavbu na úrovni plnej vybavenosti v požadovanom termíne do júna 2026. Všetky menované projekty by navyše skončili vo verejnom vlastníctve vyšších územných celkov.

Zdroj: https://www.webnoviny.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com