Šport

Futbalová aj trénerska kariéra plná úspechov: Legendárny Zidane oslavuje veľké jubileum!

Ani neslávne adieu po vylúčení vo finále svetového šampionátu 2006 nemohlo pokaziť skvelú kariéru francúzskeho futbalistu Zinedina Zidana. Ofenzívny stredopoliar a tvorca hry s výbornou kopacou technikou vyhral majstrovstvá sveta i Európy či Ligu majstrov, trikrát bol vyhlásený za najlepšieho hráča planéty. Úspechmi je pretkaná aj trénerská dráha niekdajšej opory Bordeaux, Juventusu Turín alebo Realu Madrid. Legendárny francúszky futbalista oslavuje 23. júna jubilejnú päťdesiatku.

“Bol z inej planéty. Keď vstúpil na ihrisko, zvyšných desať hráčov sa zrazu zlepšilo,” povedal švédsky kanonier Zlatan Ibrahimovič. “Zidane je maestro, je úplne jedinečný. V posledných desiatich rokoch je najlepším futbalistom na svete,” dodal slávny Brazílčan Pelé po tom, čo bol Zidane hlavným strojcom prehry jeho krajanov vo štvrťfinále MS 2006 v Nemecku.

Legendárne vylúčenie vo finále MS 2006

O pár dní neskôr francúzsky kapitán najprv penaltou a lá Panenka otvoril skóre finále s Talianskom. V predĺžení ale neustál slovnú provokáciu talianskeho obrancu Marca Materazziho, udrel ho hlavou do hrude a bol vylúčený. Francúzi nakoniec prehrali po penaltách, Zidane bol napriek tomu vyhlásený za najlepšieho hráča šampionátu.

Jeho reprezentačná kariéra sa zastavila na 108 zápasoch, v ktorých dal 31 gólov. V roku 1998 na domácej pôde pomohol Francúzsku dvoma finálovými gólmi k premiérovému svetovému zlatu, o dva roky neskôr v Belgicku a Holandsku sa radoval z titulu majstrov Európy. Na klubovej úrovni vyhral v roku 2002 s Realom Ligu majstrov, Superpohár a Interkontinentálny pohár, ligové tituly má z Talianska aj zo Španielska.

S futbalom začínalo najmladšie z piatich detí alžírskych prisťahovalcov pod dohľadom svojho otca v rodnom Marseille. Profesionálny debut si Zidane odbil v necelých 17 rokoch v drese Cannes, následne doviedol Bordeaux cez Slaviu do finále Pohára UEFA. Pri reprezentačnom debute v auguste 1994 proti českému tímu zase dvoma zlepenými gólmi zachránil Francúzom remízu 2:2. Celosvetovou hviezdou sa stal vo farbách Juventusu, ktorý zaň v roku 2001 vyinkasoval od Realu vtedy rekordných 66 miliónov dolárov.

Ligu majstrov ovládol trikrát za sebou ako jediný kouč v histórii

S trénovaním začal v Reale ako asistent Carla Ancelottiho, po dvoch sezónach pri rezerve prevzal v januári 2016 áčko a následne ako prvý kouč trikrát po sebe ovládol Ligu majstrov. Po treťom triumfe skončil, ale už za necelý rok sa na lavičku “Bieleho baletu” vrátil a získal druhý ligový titul. V ďalšej sezóne ale Real nevybojoval jedinú trofej a Zidane odstúpil.

“Vzťahy medzi ľuďmi sú dôležitejšie ako sláva alebo peniaze. Musíte si ich vážiť, preto ma ranilo, keď som sa po porážke v novinách dočítal, že pokiaľ nevyhrám ďalší zápas, končím,” povedal vtedy držiteľ Zlatej lopty za rok 1998. “Nie som najlepší tréner na svete, ale všetkých môžem uistiť, že sme všetci klubu odovzdali sto percent,” dodal otec synov Enza, Lucy, Théa a Elyaze, ktorých má s manželkou Véronique. Futbal hrajú profesionálne všetci štyria, slávu svojho otca však zatiaľ ani zďaleka nedosiahli.

Zdroj: https://sportky.zoznam.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com