Svet

Litva odstriháva ruský Kaliningrad pre sankcie EÚ. Za toto zaplatíte, reaguje Moskva

Ruská exkláva susedí len s dvomi európskymi krajinami a od zvyšku Ruska je odstrihnutá.

Jeho územie obýva len pol milióna ľudí, ale pre Rusko je Kaliningrad strategickou oblasťou. Ruská exkláva susedí len s Poľskom a Litvou a práve litovská vláda minulý týždeň zakázala dovoz a prevoz vybraného tovaru z tohto územia.

Z Kaliningradu pochádza aj bývalá manželka ruského prezidenta Ľudmila Putinová.

Územie je v prípade konfliktu geopoliticky významné a sídli tam aj ruská baltská flotila. Federácia hovorí o vážnych následkoch pre Litvu, ktorá je členom Európskej únie aj Severoatlantickej aliancie.

Kúsok Ruska v priestore Severoatlantickej aliancie

Pôvodne nemecký Königsberg bol korunovačným mestom pruskej monarchie. Po druhej svetovej vojne pripadlo územie Sovietskemu zväzu. Rozhodli o tom vtedajší americký prezident Harry Truman so sovietskym vodcom Josifom Stalinom a britským premiérom Winstonom Churchillom. Začiatkom augusta 1945 sa nakreslili nové hranice Európy v nemeckom Postupime. Königsberg bol premenovaný na súčasný Kaliningrad na počesť boľševického revolucionára Michaila Kalinina.

Súčasná geopolitická situácia Kaliningradu je dôsledkom rozpadu Sovietskeho zväzu. Ruská exkláva sa tak ocitla medzi dvoma členskými štátmi Severoatlantickej aliancie a Európskej únie – Poľskom a Litvou.

Dodávky potravín si toto územie zabezpečuje prostredníctvom susedov z Európskej únie. Nerastné suroviny, ako sú ropa, koks, uhlie, ale aj stavebný materiál či moderné technológie zabezpečuje Kaliningradu Ruská federácia. Tranzitnou krajinou sa tak stala Litva. Podľa dostupných informácií portálu The Guardian sa každoročne prepravil tovar z Ruskej federácie do Kaliningradu na približne 1200 vlakoch.

Premiérka Litvy popiera dezinformácie o blokáde

Všetko sa však zmenilo inváziou Ruskej federácie na Ukrajinu. Európska únia postupne navyšovala sankcie voči agresorovi. Koncom minulého týždňa došlo zo strany litovskej vlády k absolútnemu zákazu nielen importu, ale aj transportu niektorých tovarov cez územie Kaliningradu.

Tieto sankcie boli známe už od polovice marca. Štátne železnice vyhlásili, že nepovolia ďalšiu prepravu tovarov nachádzajúcich sa na zozname EÚ po litovských koľajniciach. V ruskej exkláve tieto sankcie spôsobili paniku, obyvatelia začali hromadne vykupovať lieky či potraviny. Miestnych obyvateľov upokojoval aj miestny guvernér Anton Alichanov, že tovar sa bude premiestňovať prostredníctvom lodnej dopravy.

Premiérka Litvy Ingrida Šimonyté poprela hoaxy šíriace sa z Kremľa o blokáde Kaliningradu a uviedla, že do platnosti vstupujú sankcie len na niektoré tovary zahrnuté v sankčnom balíku Európskej únie, predovšetkým už spomínané nerastné suroviny. Josep Borell, Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, sa na tlačovej konferencii taktiež vyjadril, že pozemný transport medzi Kaliningradom a Ruskom nebol ani pozastavený,, ani zakázaný a teda tranzit cestujúcich či tovarov, na ktoré sa nevzťahujú sankcie, pokračuje.

Kremeľ tento krok vyhodnotil ako porušovanie medzinárodného práva a takisto poukázal aj na dohody z roku 2004 o uľahčení tranzitu. Šéf ruskej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev vyhlásil, že toto rozhodnutie bude mať pre Litvu „vážne následky“, ktoré sa momentálne prerokúvajú medzi jednotlivými rezortmi. Na to predstavitelia litovskej vlády odpovedali, že konali len podľa usmernení Európskej komisie.

Člen Kaliningradskej vlády Dmitrij Lyskov pre médiá uviedol, že je v súčasnosti vynegociovaná nákladná doprava siedmimi plavidlami po Baltskom mori, čo by sa malo vyrovnať železničným transportom. Vzdušný priestor Litvy je uzatvorený už od invázie, takže lodná doprava sa stala jedinou možnosťou.

Kaliningrad ako dôležitý geopolitický ostrov v prípade konfliktu

Kaliningradský prístav je nezamŕzajúci prístav významný pre námornú oblasť Ruska. Kremeľ si uvedomuje jeho dôležitosť aj v prípade, ak by došlo ku konfliktu Severoatlantickej aliancie s Ruskom, keď by geografická poloha Kaliningradu bola významnou pre pobaltské krajiny Estónsko, Lotyšsko a Litvu.

Na území Kaliningradu sa nachádza množstvo zbraní vrátane balistických rakiet Iskander, jadrových zbraní či hypersonických rakiet. Tie sú obzvlášť nebezpečné, keďže proti nim v súčasnosti neexistuje účinná obrana a ich rýchlosť presahuje rýchlosť zvuku až päťnásobne.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com