Svet

Doneckí separatisti podľa britských tajných služieb stratili viac než polovicu vojakov

Príčinou by mali byť zastarané zbrane a vybavenie, tvrdí Británia.

Separatisti vo východoukrajinskej Doneckej oblasti stratili v boji už asi 55 percent pôvodného počtu príslušníkov svojich ozbrojených síl. Uviedlo to v stredu britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na informácie tajných služieb.

Rusko nezverejnilo svoje celkové straty v bojoch na Ukrajine od 25. marca. Tzv. Donecká ľudová republika (DĽR), ktorej sily bojujú na strane Moskvy, však svoje straty zverejňuje. Najnovšie priznala, že od začiatku roka 2002 do 16. júna prišla o 2128 príslušníkov svojich ozbrojených síl, zatiaľ čo ďalších 8897 utrpelo zranenia.

55 percent

„Výška strát DĽR dosahuje približne 55 percent pôvodného počtu jej síl, čo poukazuje na obrovské straty, ktoré zaznamenávajú ruské a proruské sily v Donbase,” uvádza britský rezort obrany v pravidelnom hodnotení situácie na ukrajinských bojiskách, ktoré zverejňuje na Twitteri.

K vysokým počtom padlých a zranených na strane doneckých separatistov podľa britských tajných služieb s najväčšou pravdepodobnosťou prispieva skutočnosť, že ich ozbrojené sily majú zastarané zbrane a vybavenie.

Britské ministerstvo obrany v tejto súvislosti poznamenáva, že pre ďalší vývoj bojov na Ukrajine bude mať zrejme čoraz kľúčovejší význam schopnosť oboch strán nasadzovať na front záložné jednotky. Rusko v súčasnosti podľa Londýna pravdepodobne pripravuje veľký počet záložných jednotiek na nasadenie v Donbase, kde pokračujú ťažké boje v oblasti Severodonecka.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com